Εν κρυπτώ εκποίηση στρατοπέδων…

Ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος

“Εν κρυπτώ” ελήφθη η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, δύο εν ενεργεία στρατόπεδα , το ένα στην θέση Κάλαθος της Λίνδου, στη Ρόδο και το άλλο, στη θέση Θέρμη του νομού Θεσσαλονίκης, χαρακτηριζόμενο ως στρατιωτικό αεροδρόμιο. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ουδέποτε έλαβε γνώση για τη συγκεκριμένη μεταβίβαση.

Για το εν λόγω θέμα, οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Γάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Γιώργος Βαρεμένος, Ελένη Αυλωνίτου, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου, είχαν θέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές καλούσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία έγινε μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ, ενός ακινήτου στη θέση Κάλαθος Λίνδου στη Ρόδο. Κατήγγειλαν επίσης ότι το ΤΑΙΠΕΔ πωλεί ακόμη και ενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται στην παραμεθόριο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται προ τετελεσμένων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος: «Σε κάθε περίπτωση τα Γενικά Επιτελεία δεν είχαν, ούτε και έχουν μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, για την παραχώρηση των υπόψη ακινήτων». Ο κος Λαμπρόπουλος επεσήμανε επίσης, ότι  «ο έλεγχος όλων των ακινήτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προς αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται σε εξέλιξη με μέριμνα του ΤΕΘΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ακίνητα ιδιοκτησίας του, ή παραχωρημένα από το υπουργείο Οικονομικών για χρήση από το ΥΠΕΘΑ».  Ο έλεγχος ωστόσο αυτός καθίσταται εξαιρετικά δυσμενής καθώς «ο Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής που αναφέρεται ως ταυτότητα του εκάστοτε ακινήτου, χρησιμοποιείται μόνο από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αντίστοιχα το ΤΕΘΑ χρησιμοποιεί τον Αριθμό Κτηματολογίου ο οποίος δεν σχετίζεται με τον Αριθμό Βιβλίου Καταγραφής».

 Ο κος Λαμπρόπουλος ζήτησε επίσης, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, να λαμβάνεται πλέον και σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις περιπτώσεις μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ, όχι μόνο των ακινήτων ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ αλλά και των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν παραχωρηθεί για την κάλυψη αναγκών Εθνικής Άμυνας.

 Εν ολίγοις… δύο εν ενεργεία στρατόπεδα μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το πληροφορήθηκε από το ΦΕΚ. Σύμφωνα με τον Ν. 3986/2011 τα ακίνητα αυτά, όπως άλλωστε και όλα όσα μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν μπορούν να αναμεταβιβαστούν στον προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο.