Ανεξήγητη ολιγωρία με την Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος!

Μετά από αναμονή πολλών μηνών, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, αποφάσισε τελικά να δεχτεί αντιπροσωπεία των 275 εργαζομένων της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος η οποία απειλείται με εκκαθάριση. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει τελικά με την ιταλίδα ομόλογό του προκειμένου να αποτραπεί προσωρινά η εκκαθάριση της εταιρείας. Δεσμεύτηκε επίσης να πείσει τις δύο ελληνικές τράπεζες που είναι μέτοχοι, την ΕΤΕ και την Πειραιώς, να προχωρήσουν σε προσωρινή χρηματοδότηση της βιομηχανίας μέχρι να βρεθεί αγοραστής.

Έπρεπε να μεσολαβήσουν τα σχετικά δημοσιεύματα αλλά και η συγκέντρωση – διαμαρτυρία των εργαζομένων για να γίνει τελικά η πολυπόθητη αυτή συνάντηση με τον υπουργό; Είναι πραγματικά να αναρωτιέται κανείς με πιο σκεπτικό δαπανάται πολύτιμος χρόνος για να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να σωθεί μία από τις τελευταίες βαριές βιομηχανίες της συμπρωτεύουσας. 

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η  Ελληνική Βιομηχανία Χάλυβος (Hellenic Steel), σημαντικός πελάτης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, απασχολεί σήμερα 275 εργαζόμενους, αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό επεξεργασμένων προϊόντων ψυχρού χάλυβα στη χώρα, με 40% εγχώριο μερίδιο αγοράς και οι εξαγωγές της ξεπερνούν το 50% της παραγωγής της σε γειτονικές χώρες. Η εν λόγω εταιρεία δεν χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο, ούτε σε τράπεζες, ή στο προσωπικό της και αξίζει να αναφρεθεί ότι κάθε χρόνο αποδίδει στο δημόσιο δέκα εκατομμύρια ευρώ για ΦΠΑ και έξι εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Το χρέος της, 62 εκ. ευρώ, είναι προς την ιταλική μητρική εταιρεία και γι΄αυτό το λόγο ζητείται πίστωση χρόνου έως το τέλος του έτους μέχρι να βρεθεί νέος επενδυτής / αγοραστής όσο είναι εν λειτουργεία. Το κλείσιμο του εργοστασίου θα επιτείνει το πρόβλημα της ανεργίας το οποίο σημειωτέον, στη Βόρειο Ελλάδα προσεγγίζει το 30%.