Εν αναμονή του διαγγέλματος – Στις 13 Δεκεμβρίου η Κύπρος ξανά στο Eurogroup

Η ώρα του διαγγέλματος προς τον Κυπριακό λαό, έφτασε. Και οι πολίτες εύχονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, να μην περιοριστεί στα τυπικά, αλλά να ενημερώσει επί της ουσίας για την κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα, και τα όσα διημείφθησαν πριν και μετά τις διαπραγματεύσεις, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις μετά το χθεσινό Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε χθες την κυπριακή κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο πλαίσιο ενός εφικτού χρονοδιαγράμματος με την επίτευξη συμφωνίας επί ενός πακέτου προσαρμογής .

Στις 13 Δεκεμβρίου το κυπριακό μνημόνιο θα ξαναβρεθεί στο μικροσκόπιο των ισχυρών της Ευρώπης, στην νέα συνεδρίαση του Eurogroup.Θα εξετασθούν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και οι επιπτώσεις σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το τέλος της συνεδρίασης χθες στις Βρυξέλλες, ελήφθησαν υπόψη τα αποτελέσματα της πρόσφατης αποστολής της τρόικας στην Λευκωσία και έγινε συζήτηση για τα δομικά στοιχεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Οι ισχυροί του ευρώ, καλωσόρρισαν τις σημαντικές προσπάθειες της Κύπρου για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα της κατ΄ αρχήν συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.