Εν αναμονή της Συνόδου και μια θετικής δήλωσης..

Έν αναμονή μιας θετικής δήλωσης για την Ελλάδα, με σκοπό να προωθηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης και με καλούς οιωνούς μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της τρόικα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης  Σαμαράς μετέβει στις Βρυξέλλες για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.Είναι προφανές ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτώβρη δεν θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις για την Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα της χώρας θα συζητηθεί εν τάχει και σε επιφανειακό επίπεδο, αφού άλλωστε δεν υπάρχει η σχετική έκθεση προόδου απο την τρόικα, οπότε και οι κρίσιμες αποφάσεις και συζητήσεις μεταφέρονται στο επόμενο Eurogroup.

Ωστόσο, ό Πρωθυπουργός δεν θέλει να φύγει με άδεια χέρια απο τις Βρυξέλλες, αλλά επιθυμεί να αποσπάσει μια θετική δήλωση η οποία θα αποτελεί το διαβατήριο για την απόφαση της εκταμίσευσης της δόσης. Κάτι τέτοιο δεν φαντάζει απίθανο μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της τρόικα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Ελλάδα, οι οποίες βάζουν σε θετική τροχιά τη συζήτηση-έστω και εν τάχει- για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τρόικα έχει επιτευχθεί συμφωνία “στα περισσότερα ζητήματα που είναι κρίσιμα για να επανακτηθεί το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της έκθεσης” .

Αργότερα το βράδυ η τρόικα ανακοίνωσε πως “ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία στα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης της Ελλάδας”.

Οι θετικές δηλώσεις όμως συνεχίστηκαν χθές παραμονή της Συνόδου Κορυφής, με τον Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει τη στήριξη του προς την Ελλάδα και την πεποίθηση του ότι δεν θα αποχωρήσει απο το ευρώ αρκεί να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Βέβαια, η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες εύχεται οι θετικές αυτές δηλώσεις να αποτυπωθούν και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, έστω και σε μια παράγραφο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες και τις θυσίες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και δημιουργώντας ταυτόχρονα ευνοικό κλίμα για την κρίσιμη απόφαση που θα κληθεί να λάβει το Eurogroup