Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης για το κυβερνητικό σχήμα

Σε περίπου δύο ώρες αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την τοποθέτηση του Γιαννάκη Κασουλίδη και του Μιχάλη Σαρρή στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών αντίστοιχα.  Επίσης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρχει συμμετοχή του ΔΗΚΟ με τέσσερα υπουργεία και τους Φώτη Φωτίου, Χρίστο Πατσαλίδη, Αθηνά Κυριακίδου και Βασίλη Πάλμα στα υπουργεία Γεωργίας, Εσωτερικών, Υγείας και Άμυνας, αντίστοιχα. Σε περίπτωση υπουργοποίησης της κ. Κυριακίδου ο Κυριάκος Κενεβέζος μπαίνει στη Βουλή. Ωστόσο η αντιστοιχία αλλά και ο αριθμός δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα καθώς αναμένεται το αποτέλεσμα των επαφών του νέου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη με το ΕΥΡΩΚΟ, τους Οικολόγους, αλλά και μια πιθανή συνάντηση με την ΕΔΕΚ. Ο νέος Πρόεδρος επιμένει να θέλει τους σοσιαλδημοκράτες στην κυβέρνησή του προτείνοντας δύο υπουργεία. Εάν η ΕΔΕΚ επιμείνει στο ρόλο της αντιπολίτευσης και μόνο, τότε τα δύο αυτά υπουργεία θα πάνε σε προσωπικότητες «ευρείας αποδοχής» ή στον μεγάλο εταίρο που είναι το ΔΗΚΟ, τουλάχιστον το ένα από αυτά.

Σημαντικό θεωρείται το υπουργείο Εμπορίου λόγω της ενεργειακής πολιτικής με τον ΔΗΣΥ να θέλει να κρατήσει αυτό το υπουργείο. Υπό αυτό, εάν δεν υπάρξει οποιοδήποτε νομοτεχνικό κώλυμα, θα δημιουργηθούν δύο υφυπουργεία Ενέργειας και Ναυτιλίας. Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ακούγεται το όνομα του πρώην Προέδρου του ΚΕΒΕ, Μάνθου Μαυρομάτη για το Εμπορίου. Για θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα «παίζουν» επίσης τα ονόματα των Φίλιππου Πατσαλή, Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Γενετικής, Σωκράτη Χάσικου, πρώην Βουλευτή και Υπουργού. Να σημειώσουμε ότι η θέση του Ιωνά Νικολάου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης θεωρείται επίσης βέβαιη.

Ένα υπουργείο αναμένεται να δοθεί και στο ΕΥΡΩΚΟ με επικρατέστερο το όνομα του Ρίκου Ερωτοκρίτου που έδωσε με ιδιαίτερη θέρμη τον προεκλογικό αγώνα για τον Νίκο Αναστασιάδη.