Ενώπιον του υπουργικού το πόρισμα της ερευνητικής και το διάταγμα για Συνεργατισμό

Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία και το διάταγμα για την ανακεφαλαιοποίηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο να δηλώνει, σχολιάζοντας την εκτίμηση του Οίκου Αξιολόγησης Moody’s, ότι τα δεδομένα μέχρι στιγμής της Κυβέρνησης είναι ελαφρώς καλύτερα από αυτές τις αρνητικές προβλέψεις των όποιων Οίκων Αξιολόγησης.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του σώματος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε αρχικά ότι το Υπουργικό, στο οποίο κατατέθηκε σήμερα η Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, αποφάσισε όπως η Έκθεση σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα για μελέτη σε σχέση με τη στοιχειοθέτηση διάπραξης ποινικών αδικημάτων και εξουσιοδότησε την Επιτροπή να προχωρήσει στη δημοσιοποίησή του.

Ερωτηθείς σχετικά με τα ευρήματα του πορίσματος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο από την ίδια την Επιτροπή, προσθέτοντας ότι «τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός και λειτουργεί στα καλύτερα πλαίσια».

Οσον αφορά στο διάταγμα για την ανακεφαλαιοποίηση της Συνεργατικής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε αρχικά ότι το Υπουργικό αποφάσισε όπως ο Υπουργός Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, δύναται να εκδίδει διατάγματα για τη ρύθμιση ή την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου περί της Ανακεφαλαιοποίησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου/Κεντρικός Φορέας των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, διάταγμα του 2013.

«Στο διάταγμα αναφέρεται», όπως ανέφερε, «ότι η αύξηση κεφαλαίου η οποία θα ανέλθει στα 1,5 δις, καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τη Δημοκρατία με την παροχή στην τράπεζα χρεογράφου ισόποσης ονομαστικής αξίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης διάρκειας 18 μηνών, το οποίο είτε ανανεώνεται αυτόματα κατά τη λήξη του, ή ανταλλάσσεται στο σύνολό του με μετρητά». Σύμφωνα με το διάταγμα, συνέχισε, «για να διακριβωθεί το ποσοστό της συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), θα πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητο Οίκο αποτίμηση της αξίας των υφιστάμενων μετοχών της ΣΚΤ και των ΣΠΙ σε ενοποιημένη βάση».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι στην περίπτωση ενδιαφέροντος από στρατηγικό επενδυτή που είναι διατεθειμένος να αποκτήσει ολόκληρο ή μέρος της συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή της ΣΚΤ σε συγκεκριμένη τιμή, δίνεται το δικαίωμα πρώτης επιλογής διάθεσης των μετοχών στην πιο πάνω τιμή στους υφιστάμενους μετόχους.

Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως ο Υπουργός, με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, διορίζει την πλειοψηφία μέχρι και το σύνολο των μη εκτελεστικών και των μη εκτελεστικών ανεξάρτητων μελών της επιτροπείας της ΣΚΤ.

Είπε ακόμη ότι οι βασικοί παράμετροι του διατάγματος έχουν συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και την Τρόικα, ενώ ανέφερε πως το διάταγμα θα κοινοποιηθεί άμεση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έγκριση.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη εκτίμηση του Οίκου Αξιολόγησης Moody’s, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «επειδή εμείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι και καλύτερο από οποιονδήποτε άλλον ότι έχουμε οδηγηθεί σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση παρά τον όποιον Οίκο Αξιολόγησης, η προσπάθεια όλων μας, της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση της οικονομίας είναι να μην επιβεβαιωθούν αυτές οι αρνητικότατες εκτιμήσεις που γίνονται. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής μπορούμε να πούμε ότι είναι ελαφρώς καλύτερα από αυτές τις αρνητικές προβλέψεις των όποιων Οίκων Αξιολόγησης», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το ύψος της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών και τις εκτιμήσεις για αυτό το θέμα, η θέση της Κυβέρνησης, είπε ο κ. Παπαδόπουλος είναι ότι η εκτίμηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει γίνει και το ποσό, στο οποίο έχουμε καταλήξει με την Τρόικα έγινε με βάση τις πιο αυστηρές παραμέτρους τις οποίες καθόρισε η Τρόικα και η PIMCO. Άρα, συνέχισε, «η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και των Συνεργατικών Ιδρυμάτων είναι ικανοποιητικότατη βάσει των πιο αυστηρών κριτηρίων που έθεσαν Τρόικα και PIMCO».

Ερωτηθείς πότε θα εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση, διαμηνύοντας πως αυτό θα γίνει εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Απαντώντας, ωστόσο σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σήμερα δεν συζητήθηκε ο προϋπολογισμός στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Αναφορικά με την επικείμενη κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο περί τα τέλη Οκτωβρίου και ερωτηθείς τι αναμένει η Κυβέρνηση από αυτή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς και για τη δεύτερη αξιολόγηση και «ευελπιστεί ότι θα περάσει και τη δεύτερη αξιολόγηση με άριστα, όπως πέρασε και την πρώτη».

Στο μεταξύ, σε άλλες αποφάσεις του, το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να κατοχυρώνονται όπως και των υπόλοιπων πολιτών της Δημοκρατίας, αποφάσισε όπως εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών να μελετήσει θέμα τροποποίησης του Νόμου για τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε πολιτικά κόμματα.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, επειδή το Υπουργικό έχει ενημερωθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει πρωτοβουλία εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων για σχετική νομοθετική ρύθμιση, τότε η πρωτοβουλία αυτή θα αφεθεί στα κόμματα. «Το Υπουργικό Συμβούλιο θα ενημερώνεται για το ζήτημα διαρκώς», είπε.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, αποφάσισε τη συνέχιση της παραχώρησης μηνιαίου επιδόματος ύψους 515 ευρώ σε 108 άτομα που προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο και τα οποία έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους και που το έτος 2010 είχαν ανώτατο ποσό μηνιαίων απολαβών μέχρι 1000 ευρώ. Το ποσό των 515 ευρώ αποτελεί Μηνιαίο Τιμητικό Επίδομα, διευκρίνισε.