Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών το θέμα με τα drones

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, τέθηκε σήμερα τι θέμα της νομοθετικής ρύθμισης της χρήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γνωστά ως drones.

Αμέσως μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού τόνισε πως κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει την ιδιωτική ζωή του οποιουδήποτε, όπως κανένας δεν μπορεί, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, να δύναται να θέτει θέματα αμφισβήτησης της εθνικής ασφάλειας από τη στιγμή που ένα drone μπορεί να πετάξει και πάνω από στρατιωτικές περιοχές.

Ανέφερε παράλληλα πως το θέμα “πρέπει να ρυθμιστεί και υπάρχει απόλυτη συναίνεση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και θα συζητηθεί ξανά αφού αναμένεται κατάθεση συγκεκριμένης νομοθετικής πρότασης της κυβέρνησης για να ρυθμιστεί το όλο αυτό θέμα.

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού ανέφερε πως «δυστυχώς η τεχνολογία είναι πιο μπροστά από τη νομοθεσία», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να διέπει τη λειτουργία των drones, κάνοντας παράλληλα λόγο «για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση πραγμάτων με σημαντικές συνέπειες και για την ασφάλεια των πτήσεων αλλά και για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

O κ. Δαμιανού είπε ότι παρουσιάζονται φαινόμενα παραβίασης της ιδιωτικότητας των πολιτών και των προσωπικών δεδομένων, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με την εφαρμογή της ΚΔΠ 402/2015 με την οποία το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας αδειοδοτεί τη λειτουργία των drones. «Χρειάζεται επειγόντως να νομοθετήσουμε γι΄ αυτό το ζήτημα…έχουμε ήδη καθυστερήσει», είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά σε δύο μήνες εν αναμονή της κατάθεσης συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ανέφερε, επίσης ότι και η Αστυνομία έχει εκφράσει ανησυχίες για ενδεχόμενη παράνομη χρήση των drones.

Η Επιτροπή συζήτησε επίσης το θέμα της αδυναμίας καταδικασθέντων να εργαστούν μετά την έκτιση της ποινής τους αφού η εργοδότηση σε πολλούς τομείς απαιτεί λευκό ποινικό μητρώο το οποίο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε ότι υπάρχει μια στρέβλωση στη Νομοθεσία για την απασχόληση αποφυλακισθέντων την οποία έχουν αναγνωρίσει όλοι στη σημερινή συζήτηση και αφορά αλλαγές στην εν λόγω Νομοθεσία που έγιναν το 2015 και θα αποκατασταθεί με μια τροποποίηση.

Εξήγησε ότι η τροποποίηση αυτή, που ομόφωνα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Νομικών, αφορά τις επαγγελματικές άδειες και συγκεκριμένα το γεγονός ότι το 2015 με την τροποποίηση που είχε γίνει αφαιρείτο η δυνατότητα να ανανεώσει την επαγγελματική του άδεια αν και ήδη για πολλά χρόνια μετά την αποφυλάκισή του εργαζόταν σε συγκεκριμένο κλάδο.

Από την πλευρά του, ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την ανάγκη διόρθωσης της στρέβλωσης να απαιτείται, μετά το 2015, από ανθρώπους που διέπραξαν κάποιο ποινικό αδίκημα στο παρελθόν να παρουσιάσουν πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου για να συνεχίσουν να έχουν επαγγελματική άδεια οδήγησης, κατά κύριο λόγο.

«Με τροποποίηση που έγινε το 2015, βρέθηκαν στη δεινή θέση άνθρωποι που στο απώτερο παρελθόν ενδεχομένως να διέπραξαν ένα ποινικό αδίκημα να μην μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα για το οποίο είχαν εξασφαλίσει συγκεκριμένη άδεια από το κράτος και να έχουν βρεθεί στο δρόμο», είπε.