Ενόψει τρόικας “τρέχει” να κλείσει τις εκκρεμότητες η κυβέρνηση

Η τρόικα επιστρέφει και η κυβέρνηση «θωρακίζεται». Επί 4,5 ώρες στο υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προήδρευσε σύσκεψης για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων  οφειλών του Δημοσίου προς τους και την προετοιμασία εν όψει της επανόδου των επικεφαλής της τρόικας.

Υψηλόβαθμος παράγοντας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις συνέπειες από την κρίση στην Κύπρο και κυρίως όσον αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που είχαν έκθεση στη Μεγαλόνησο. «Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη αρνητική ψυχολογία, αλλά για όλη την Ευρώπη». Πάντως, για τις τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες επαναλειτούργησαν σήμερα, πρόσθεσε ότι «υπήρξε απόλυτη ηρεμία. Όλα πήγαν μια χαρά».

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία αναμένεται στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, πρέπει να έχουν λήξει πριν από τις 12 Απριλίου, οπότε και θα γίνει το Eurogroup.

Εκκρεμότητες παραμένουν ο καθορισμός του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, αλλά και η πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών. Η «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ και για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, υπάρχουν απαιτήσεις που ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση.