Ενότητα δράσης για λύση του κυπριακού, ζήτησε ο Δημήτρης Χριστόφιας σε εκδήλωση για τον Μακάριο

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση, συμφιλίωση και απαλλαγή από την κατοχή, με πράξεις, θέσεις και προτάσεις , ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για λύση, για να ζήσει ο κυπριακός λαός ελεύθερος στη χώρα του, οικοδομώντας το ειρηνικό μέλλον της Κύπρου.

Έτσι έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας,  στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Εθνάρχη Μακαρίου.

Για επιτύχουμε λύση και ειρήνη, χρειάζεται ενότητα δράσης, συντονισμός και νηφαλιότητα, μακριά από ακρότητες που τόσο έβλαψαν αυτόν τον τόπο, τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

Ως απόδειξη της εκτίμησης στον ηγέτη που σφράγισε με τη δράση και την προσφορά του τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου , συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, το Υπουργικό Συμβούλιο ανακήρυξε το  το 2013 σε έτος Μακαρίου, εγκρίνοντας ένα πλούσιο, πολυποίκιλο και ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων για το 2013.

Ο Μακάριος αποτελεί υπόδειγμα ηγέτη τόσο της πολιτικής όσο και της πνευματικής ζωής. Ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να ψηλαφήσει και να αντιληφθεί σωστά τις γεωπολιτικές συνθήκες και να τοποθετηθεί κατάλληλα, με γνώμονα πάντα το καλό του λαού του, την αξιοπρέπεια του οποίου υπερασπίστηκε.  Έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την πρόοδο και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Στο διεθνές πεδίο, με το κύρος, την εμβέλειά του και την πολιτική που ακολούθησε δημιούργησε φίλους και συμμάχους, η αξία των οποίων είναι διαχρονική. Με όραμα και διορατικότητα αγωνίστηκε για μια Κύπρο ελεύθερη από τον αποικιακό ζυγό και μακριά από εθνικιστικές ακρότητες και σοβινισμό. Ηγήθηκε της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας σε εποχές δύσκολες και υπό τις συνεχείς απειλές των ξένων δυνάμεων. Αντιλήφθηκε έγκαιρα το πολιτικό παιγνίδι που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση της Κύπρου. Αντιστάθηκε στις δυνάμεις εκείνες μέσα και στις δύο κοινότητες που υπονόμευαν την υπόσταση και την ακεραιότητά της Κύπρου και υπέθαλψαν την εθνικιστική μισαλλοδοξία, καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα εξουσίας.

Κατά την περίοδο της παράνομης δράσης των ακροδεξιών της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας των Αθηνών, ο κυπριακός λαός στάθηκε πλάι στον ηγέτη του και τον προστάτευσε γιατί πίστευε στις επιδιώξεις και στο όραμα του για μια ειρηνική Κύπρο.

Το αποκορύφωμα αυτών των φασιστικών ενεργειών ήταν η προσπάθεια βίαιης κατάλυσης της συνταγματικής τάξης. Στόχο είχαν τον ίδιο τον Μακάριο, τη δημοκρατία και τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Πρώτιστα είχαν στόχο την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία. Τελικά οι ενέργειες αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για την επέμβαση του τουρκικού στρατού και την εισβολή το 1974..

Στα χρόνια μέχρι την τουρκική εισβολή, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ο Μακάριος, έχοντας πάντοτε δίπλα του τη συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, έδωσε τη δύσκολη μάχη για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του λαού μας, που μετά από χρόνια είδε τις συνθήκες της ζωής του να βελτιώνονται.

Η επιλογή του μεικτού συστήματος οικονομίας, η λήψη μέτρων και η καθιέρωση οικονομικών θεσμών προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του πληθυσμού εκφράζουν τη συνεχή έγνοια και φροντίδα του Μακαρίου για την προκοπή και ευημερία .

Ιστορικότερη παρακαταθήκη του Μακαρίου ήταν η υπογραφή της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που ήταν φυσικά ένας οδυνηρός για την εποχή συμβιβασμός. Ένας συμβιβασμός που αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας του 1974 σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι ο Μακάριος είχε το πολιτικό κριτήριο και το πολιτικό εκτόπισμα να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου σε στιγμές δύσκολες για τον τόπο.

Σήμερα, συνεχίζοντας την ίδια πορεία και πιστεύοντας ανεπιφύλακτα ότι η βάση που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αποτελεί τη μόνη διέξοδο για αποφυγή της οριστικής διαίρεσης της πατρίδας μας, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση το συντομότερο.

Ο μεγαλύτερος φόρος τιμής που θα μπορούσαμε συλλογικά να προσφέρουμε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για την προσφορά του στον τόπο είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.