Εντονο παρασκήνιο μεταξύ Βρυξελλών-Βερολίνου για την ελληνική δόση

Ένα απίστευτο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, μεταξύ Κομισιόν και Βερολίνου, για την απόφαση εκταμίευσης της δόσης για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκά επίτευξη της συμφωνίας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μια απόφαση που όπως φαίνεται προσπαθεί να μπλοκάρει η Γερμανία μετά και τις δηλώσεις εκπροσώπου της κυβέρνησης, ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε νέο Eurogroup.

Ενοχλημένος με τη στάση αυτή, εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, εκπρόσωπος του οποίου διαχώρισε σήμερα τη θέση της Επιτροπής από αυτή του Βερολίνου δηλώνοντας ξεκάθαρα από τις Βρυξέλλες, πως “αύριο πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους” όμως στη «Γερμανία έχουν αντίθετη άποψη επ αυτού».

Ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου, ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει, πως «αύριο το απόγευμα η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα».

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τους εταίρους της εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας σκοπεύουν να  συναντηθούν σήμερα για να καταλήξουν στην υιοθέτηση μιας κοινής στάσης για την Ελλάδα την οποία θα παρουσιάσουν  αύριο στο Eurogroup.

Στη συνάντηση έχει προσκληθεί και ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να συμμετέχει επικαλούμενος την ιδιότητά του που δεν του επιτρέπει να δείχνει ότι υιοθετεί προτάσεις πριν αυτές φτάσουν στο Eurogroup.

Στην ίδια συνάντηση έχει προσκληθεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, χωρίς ωστόσο να έχει απαντήσει εάν αποδέχεται την πρόσκληση.

Αξιωματούχος της ΕΕ επιβεβαίωσε τη συνάντηση, ωστόσο επεσήμανε ότι η παράταση μέχρι το 2022 για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ δεν είναι τελειωμένη υπόθεση.