Εντολή Σαμαρά να κλείσουν όλα τα μέτωπα..

Να κλείσουν όλες οι ανοιχτές εκκρεμότητες, το πακέτο των μέτρων και οι διαρθρωτικές αλλαγές μέχρι την προσεχή Τετάρτη διεμήνυσε χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πολύωρο υπουργικό συμβούλιο με σκοπό  τα νέα μέτρα να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη και να προωθηθεί η εκταμίευση της δόσης απο το Eurogroup λίγες μέρες μετά.Ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως ετοιμάζεται να λάβει ο ίδιος προσωπικά δράση ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων του Eurogroup έχοντας συνεχείς επαφές με τους Βενιζέλο και Κουβέλη, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα σαφείς εντολές προς τους υπουργούς του να επισπεύσουν το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με σκοπό τα νέα μέτρα να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη.

Την ίδια ώρα, στην Κυριακάτικη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός ζήτησε τον συντονισμό των δράσεων των υπουργείων, έτσι ώστε εντός εβδομάδας το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία να έχουν ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να έχουν κλείσει τα 89 προαπαιτούμενα.

Στo τραπέζι των χθεσινών συζητήσεων στο Μαξίμου βρέθηκαν και  το φορολογικό, οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι εκκρεμότητες στο θέμα της υγείας, καθώς και τα εργασιακά με τον κ. Βρούτση να εκτιμά πως εντός της εβδομάδας θα έχει κλείσει η συμφωνία με την τρόικα.

Συνεδρίαση EWG

Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Euro Working Group με σκοπό να ξεκινήσει τη δημιουργία της εισήγησης για το ελληνικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 12ης Νοέμβρη. Την ίδια ώρα κρίνεται και το εαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου για το ζήτημα της Ελλάδας, γεγονός που θα κριθεί βέβαια και απο την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικα.

Αναβρασμοί στις Κ.Ο

Την ίδια ώρα αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των Κ.Ο των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με όλο και περισσότερους βουλευτές να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τα νέα επώδυνα μέτρα και να δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν. Πολλά τα παραδείγματα τόσο απο ΠΑΣΟΚ, όσο και απο ΔΗΜΑΡ με τελευταίο όμως και πλεον ηχηρό αυτό της διαγραφής του Νίκου Σταυρογιάννη απο τη Ν.Δ, ο οποίος δηλώνοντας και μόνο την πρόθεση του να καταψηφίσει τα νέα μέτρα διαγράφηκε απο τον Πρόεδρο της Ν.Δ και Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προς παραδειγματισμό.