Εντολή έδωσε το ΥΠΟΙΚ για έξοδο στις αγορές

Εντολή σε διεθνείς τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν την επικείμενη έκδοση τριετούς ομολόγου «αναφοράς» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο, έδωσε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το ποσό που αναμένεται να αντλήσει το Δημόσιο θα είναι μεταξύ 2,5 δισ. και 3 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να είναι στην περιοχή του 3% – 3,5%.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, από την οποία αντλήθηκε ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ, το επιτόκιο υποχώρησε στο 2,05% από 2,15% που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη έκδοση του Ιουνίου.

Tο υπουργείο Οικονομικών θέλει να εκμεταλλευτεί τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και γενικά το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές μετά και τη νέα πτώση του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα στην τρόικα πως δεν χρειάζεται νέο δάνειο από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Μετά τη λήξη του Eurogroup της Δευτέρας, αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Ελλάδα αντιστάθηκε σε πιέσεις να εξετάσει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, την ώρα που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, προειδοποιούσε ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, ήταν στις 10 Απριλίου με έκδοση 5ετούς ομολόγου και με επιτόκιο 4,75%.