Ενδείξεις για ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων

Μη συγκρίσιμα τα δεδομένα με την περίοδο προ Eurogroup  για εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την τάση της αγοράς

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), θεωρεί ότι η παρουσίαση των στοιχείων για τις πωλήσεις ακινήτων τους δύο πρώτους μήνες του 2014 και κυρίως η σύγκριση που επιχειρείται με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, μπορεί να οδηγήσει σε βεβιασμένα και εσφαλμένα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την τάση και τις προοπτικές της αγοράς.

Η πρωτοφανής κατάσταση που διαμορφώθηκε στην κυπριακή οικονομία μετά το σοκ του περασμένου Μαρτίου, καθιστά προβληματική την όποια προσπάθεια σύγκρισης δεομένων με την εντελώς διαφορετική περίοδο που προηγήθηκε του Eurogroup.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων, ύστερα από την έντονα αρνητική εικόνα που παρουσίασαν οι πρώτοι μήνες μετά το Eurogroup, εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης. Άλλωστε, οι δύο πρώτοι μήνες του 2014 ήταν σαφώς καλύτεροι από αρκετούς μήνες του 2013, τόσο σε συνολικές πωλήσεις ακινήτων όσο και σε πωλήσεις προς αλλοδαπούς. Είναι επίσης γνωστό ότι στη διάρκεια του 2013, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, η αγορά ακινήτων κατόρθωσε να φέρει στην κυπριακή οικονομία νέα κεφάλαια από το εξωτερικό της τάξης του μισού δις ευρώ.

Όσοι επιχειρούν εκτιμήσεις και αναλύσεις για τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων, πέραν των πιο πάνω, θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, αφενός την παντελή έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτήσει την αγορά μέσω της παροχής στεγαστικών δανείων και αφετέρου τους περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν στη διακίνηση κεφαλαίων. Η δική μας εκτίμηση, η οποία πηγάζει κυρίως μέσα από τις συνεχείς επαφές και την έντονη δραστηριοποίηση των μελών μας σε αγορές του εξωτερικού, είναι ότι μετά τον Μάιο θα αρχίσει να καταγράφεται σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς και αυξημένο ενδιαφέρον τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από ξένους επενδυτές και αγοραστές.