Ενα βήμα πριν το καταστρεπτικό ντόμινο της κρίσης, εάν οι ΗΠΑ δεν αποφύγουν το “γκρεμό”

Εάν οι ΗΠΑ δεν αποφύγουν το δημοσιονομικό «γκρεμό» θα υπάρξουν συνέπειες για όλο τον κόσμο, τόνισε σε συνέντευξή της στο BBC η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ  σημείωσε πως εάν η οικονομία των ΗΠΑ έχει ανάπτυξη μικρότερη του 2% ως αποτέλεσμα του δημοσιονομικού γκρεμού τότε Καναδάς και Μεξικό θα έχουν ανάπτυξη μικρότερη του 1%, ενώ στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία θα υπάρχουν μικρότερες συνέπειες.

Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2012 η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία τουπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εν μέρει χάρη στην αύξηση των εξαγωγών η οποία αντιστάθμισε τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες και την πρώτη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων εδώ και τουλάχιστον ένα έτος.

Η Λαγκάρντ πρόσθεσε επίσης πως οι πολιτικοί ηγέτες των ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψη πως η χώρα παρέχει ένα «διεθνές αποθεματικό νόμισμα και ένα ασφαλές καταφύγιο» συμπληρώνοντας πως η αβεβαιότητα τροφοδοτεί την αμφιβολία για την οικονομική πρωτοπορία τους.