“Εκλεισε” το φορολογικό, “ανοικτή” ακόμα η φορολόγηση ενοικίων

Τα «βρήκαν» τελικά στα περισσότερα σημεία του φορολογικού τα κόμματα της κυβέρνησης μετά τη διάσταση απόψεων που είχε «μπλοκάρει» την ολοκλήρωση και κατάθεση του στη Βουλή η οποία προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη  11 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε οι τρείς αρχηγοί θα οριστικοποιήσουν τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου πιθανότατα τηλεφωνικά καθώς το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι κλεισμένο έως και τη Δευτέρα ώστε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο του Τάσου Παπαδόπουλου. Την Κυριακή θα ταξιδέψει στη Βαυαρία και την Δευτέρα θα παραλάβει μαζί με τους επικεφαλής της Ε.Ε. τον βραβείο Νόμπελ στο Όσλο.

Ωστόσο στη  χθεσινή συνάντηση της τρικομματικής επιτροπής αποφασίστηκε τελικά το πολυτεκνικό επίδομα να αυξηθεί από τα 450 ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση σε 500 ευρώ για κάθε παιδί μετά τα τρία παιδιά.

Οι μισθωτοί με «μπλοκάκι» με εξαρτημένη σχέση εργασίας θα εξαιρεθούν από το νέος έτος από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος που πλέον φτάνει στα 650 ευρώ και θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας θα φορολογούνται για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισόδημα με συντελεστή 13%.

Τελικώς όλα τα εισοδήματα των φορολογούμενων θα μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί, όπως οι τόκοι.

Υπάρχουν όμως και ο διατάξεις εκείνες που υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, όπως η φορολόγηση των ενοικίων με ξεχωριστή κλίμακα που προβλέπει συντελεστή 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ το χρόνο και 33% για εισοδήματα από 12.001 ευρώ και πάνω.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι τα εισοδήματα από ενοίκια θα πρέπει να ενταχθούν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος όπως είναι μέχρι σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του προτείνει να φορολογούνται αυτοτελώς.

Μία ακόμη διαφωνία εντοπίζεται και στο θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς η ΔΗΜΑΡ ζητά η φορολογική κλίμακα να αποκτήσει 3 και όχι 2 συντελεστές που σύμφωνα με την πρόταση του οικονομικού επιτελείου είναι 26% και 32%.

Η ΔΗΜΑΡ προτείνει να υπάρξει και τέταρτος φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που θα φτάνει στο ανώτατο όριο του 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. Προτείνει επίσης την αύξηση του φόρου
στους τόκους καταθέσεων στο 17,5%.