Ενίσχυση αξιοπιστίας χρηματοοικονομικού τομέα

Νέο πλαίσιο πιστοποίησης προσώπων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

*Της Δήμητρας Καλογήρου

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ολοκλήρωσε πρόσφατα, ύστερα από εντατική εργασία που κράτησε δύο περίπου χρόνια, την πλήρη αναδιαμόρφωση του πλαισίου πιστοποίησης προσώπων που απασχολούνται ή θα ήθελαν μελλοντικά να απασχοληθούν σε Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), Πιστωτικά Ιδρύματα σε σχέση με την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, Εταιρείες Διαχείρισης και Εταιρείες Επενδύσεων Μεταβλητού Κεφαλαίου. Οι αλλαγές που έχουν επέλθει ενισχύουν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, αφού καθιστούν το πλαίσιο πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό και διασφαλίζουν ότι τα άτομα που θα συμβουλεύουν, θα διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια και θα διενεργούν συναλλαγές εκ μέρους επενδυτών, θα έχουν πλέον συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση.

H συνεχής ενημέρωση και επαγγελματική επιμόρφωση των ατόμων αυτών σε θέματα που σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αποτελεί σημαντική καινοτομία του νέου πλαισίου. Η βελτίωση του επίπεδου των γνώσεων των πιστοποιημένων φυσικών προσώπων, σε σχέση με τους κανόνες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και εκτέλεσης επενδυτικών δραστηριοτήτων, αναβαθμίζει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και ταυτόχρονα προωθεί κουλτούρα συμμόρφωσης στους εποπτευόμενους οργανισμούς και κατ’ επέκταση στην αγορά.

Τα πιστοποιημένα πρόσωπα θα εγγράφονται σε ειδικό μητρώο που τηρεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση της διαφάνειας στην αγορά. Το μητρώο θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα εφόσον ότι τα εγγεγραμμένα άτομα αποδείξουν ότι έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους για συνεχή επαγγελματική επιμόρφωση. Για να παραμείνει κάποιος στο μητρώο, ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος, θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε χρόνο συγκεκριμένες ώρες εκπαίδευσης.

Για πρώτη φορά οι εξετάσεις πιστοποίησης θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες και στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Αγγλίας. Θα γίνονται τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά και θα διενεργούνται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ υπάρχει δυνατότητα για εξετάσεις επί καθημερινής βάσης, ανάλογα με τον αριθμό των ενδιαφερόμενων.

Το νέο πλαίσιο πιστοποίησης παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Chartered Institute for Securities & Investment του Ηνωμένου Βασιλείου – CISI UK και το Cyprus International Institute of Management – CIIM και μεγάλος αριθμός ατόμων που ενδιαφέρεται να εργοδοτηθεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο ενημερώθηκε με κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τους κανονισμούς εγγραφής στο μητρώο και τη διαδικασία των εξετάσεων. Πέραν των 1.000 προσώπων, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ξένοι που έχουν έρθει στην Κύπρο μέσω των ΚΕΠΕΥ, ζήτησαν να παρακαθίσουν στις εξετάσεις, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντικότητα του θεσμού. Οι πρώτες εξετάσεις θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και με βάση τη νέα διαδικασία τα αποτελέσματα θα μπορούν να εκδίδονται σχεδόν αμέσως, χωρίς καθυστερήσεις.

Ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου πιστοποίησης εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αυξημένη εποπτεία και ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών. Η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοοικονομικού μας τομέα και αποτελεί το κλειδί για προσέκλυση εκ νέου του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

*Η Δήμητρα Καλογήρου είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.