Εμπλοκή με Βρούτση – Πρόοδος με Στουρνάρα…

Πρόοδος σημειώθηκε χθες στις διαπραγματεύσεις του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, αμέσως μετά την εμπλοκή που προέκυψε στα εργασιακά με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση και προκάλεσε την διακοπή των συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών.“Σημειώσαμε σημανική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Για τα λίγα που απομένουν, αναμένουμε ότι θα τα καλύψουμε σύντομα”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, στη χθεσινοβραδινή συνάντηση τρόικας και οικονομικού επιτελείου, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει την κα. Λανγκάρντ και να την ενημερώσει για την πορεία των συνομιλιών και τις εμπλοκές που προέκυψαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν συμφωνήσει στο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 13,5 δις, απο τα οποία τα 11 δις θα προέλθουν απο περικοπές δαπανών και τα υπόλοιπα απο πρόσθετα έσοδα. Και για την ύφεση όμως, βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση. Η ελληνική πλευρά την υπολόγιζε στο 3,8%, ενώ οι τροικανοί στο 5%, γι αυτό και τελικά κατέληξαν σε μια μέση λύση..συμφώνησαν στο 4,2% για το 2013.

Μετά το πέρας της συνάντησης και εξερχόμενος απο το Υπουργείο Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας δήλωσε “Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ακόμη ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε να κλείσουν τις επόμενες ημέρες.

Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν προκύψει. Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει σε ισχύ, όπως το είχαμε πει.

Όσον αφορά στην τρόικα, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και ειμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που υπάρχουν.

Παραμένω αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν..”.

Εν αναμονή της δόσης…

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στα μέσα Νοέμβρη, πράγμα που σημαίνει ότι τις πρώτες ημέρες του επόμενου μηνα θα πρέπει να υπάρξει απόφαση απο Eurogroup και ΔΝΤ για εκταμίευση. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αναμένεται πρίν τις αμερικανικές εκλογές.