“Ελπίζω-Αγωνίζομαι-Ζω” – Δημιουργία κρατικού ακτινοθεραπευτικού

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου “Ελπίζω-Αγωνίζομαι-Ζω” Χρίστος Αντρέου, σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος συνεχίζει την παρουσία του έξω από το Προεδρικό για 95 ημέρες τώρα διεκδικώντας όπως, το κράτος κάνει κρατικό ακτινοθεραπευτικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σύμφωνα με τα όσα ψήφισε ομόφωνα η Βουλή το 2009.

Σημειώνει ότι ότι το 2003 το Κρατικό Ογκολογικό είχε 2 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου κι ένα μηχάνημα επιφανειακής ακτινοβολίας, το οποίο ήταν καινούργιο ενώ την ίδια χρονιά δημιουργήθηκαν κάποια τεχνικά προβλήματα, το ένα εκ των δύο ακτινοθεραπευτικών χρειαζόταν διόρθωση ενώ το δεύτερο πηγή κοβαλτίου.

Για το πρώτο μηχάνημα βρέθηκε ειδικός να το φτιάξει μέσα σε δύο μέρες με κόστος μόνο £1.800, ενώ για το δεύτερο βρέθηκε πηγή κοβαλτίου από την Αμερική έναντι του ποσού των $30.000 αλλά η Αμερική, λόγω της 11ης Σεπτεμβρίου και της καταστροφής των διδύμων πύργων, ζητούσε 2 επιστολές, τη μια από το Υπουργείο Άμυνας ότι το κοβάλτιο δεν είναι για στρατιωτική χρήση και μια δεύτερη από το Υπουργείο Υγείας ότι είναι για το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, «έγινε σύσκεψη γι’ αυτό το σκοπό στις 6 Ιουνίου 2003 στο Υπουργείο Υγείας στην οποία έλαβαν μέρος ο υπεύθυνος στο Υπουργείο Υγείας για τις προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού, δρ Π. Μάτσας, ο δ/ντής του Κρατικού Ογκολογικού, δρ Α. Ρωσσίδης και ο δ/ντής Ιατροφυσικών Στέλιος Χριστοφίδης».

Ο κ. Αντρέου αναφέρει ότι «ο τελευταίος παρουσίασε επιστολή/προσφορά από την κυπριακή εταιρία Πάρπα ότι θα το διορθώσει σε δυο μέρες με μόνο £1.800 και την επιστολή από την Αμερική με την προσφορά για την πηγή κοβαλτίου και τους όρους που έθεταν και αποφασίστηκε να γίνουν και τα δύο το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΖΩ, «μόλις το έμαθε η Τράπεζα Κύπρου έγινε έξω φρενών, πήγε στον Υπουργό και διαμαρτυρήθηκε γιατί η συμφωνία με την Τράπεζα ήταν να καταργηθούν σταδιακά οι Κρατικές Ογκολογικές Υπηρεσίες ώστε να έχει το απόλυτο μονοπώλιο και φυσικά την επιχρυσωμένη κρατική χορηγία».

Ο κ. Αντρέου αναφέρει ότι «ο Γεν. Δ/ντής έδωσε μια νέα προφορική εντολή στον Στέλιο Χριστοφίδη να ανατρέψει τα όσα συμφωνήθηκαν στις 9/6/2003 έτσι ο τελευταίος ετοίμασε μια νέα έκθεση, στις 6 Νοεμβρίου 2003, που τη συνυπογράφει και ο Χαράλαμπος Γιαννακκαράς».

«Με την νέα επιστολή ‘τα δύο μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας και δεν ενδείκνυται η επαναλειτουργία τους…’ και κάνουν εισήγηση για καινούργια μηχανήματα ‘που να τοποθετηθούν στο υφιστάμενο Τμήμα Ακτινοθεραπείας στο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας μέχρι τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού της Λεμεσού…και μετά να μεταφερθεί στα εργαστήρια τους για να κάνουν οι ίδιοι πειράματα», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΛΑΖΩ.

Σύμφωνα με τον κ. Αντρέου, από την επιστολή διαπιστώνουμε ότι «ξαφνικά αποφάσισαν να καταργήσουν το Κρατικό Ογκολογικό, το οποίο θα λειτουργεί μέχρι τη μεταφορά του παλαιού στο Νέο Νοσοκομείο, κατόπιν εντολής της Τράπεζας Κύπρου και ότι ενώ πριν μερικούς μήνες τα μηχανήματα διορθώνονταν με ελάχιστα λεφτά, τώρα ξαφνικά οι ίδιοι που χθες έδιναν διαβεβαιώσεις ότι διορθώνονταν τώρα κατόπιν εντολής τα αξίας 1 εκ. μηχανήματα τα μετέτρεψαν σε άχρηστα».