”Ελπίδα μας είναι η Τουρκία να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού”

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των χθεσινών προεδρικών εκλογών στην Τουρκία εξέφρασε την ελπίδα η Άγκυρα να συμβάλει επιτέλους εποικοδομητικά στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Όπως είπε, “το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία αποτελεί θέμα του τουρκικού λαού και είναι απολύτως σεβαστό”.

“Ελπίδα μας είναι η Τουρκία να συμβάλει επιτέλους εποικοδομητικά στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και έτσι να μπορέσουν όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού να απολαμβάνουν τα ίδια με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες δικαιώματα,” τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του.

Και για την Τουρκία, υπέδειξε ο Εκπρόσωπος, “η Ευρώπη αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία την οδήγησε η μέχρι σήμερα πολιτική της στην περιοχή. Η Ευρώπη για την Τουρκία αποτελεί μονόδρομο και μόνο μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εκπλήρωση των κυπρογενών και άλλων υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ θα ανοίξει ο δρόμος της ευρωπαϊκής της προοπτικής”.

Σε διαφορετική περίπτωση, επεσήμανε, “μακριά από την Ευρώπη, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες και οπισθοδρόμηση τόσο στην πορεία για εκδημοκρατικοποίηση της χώρας όσο και στις σχέσεις της στην ευρύτερη περιοχή. Και το κόστος θα το επωμιστεί ο τουρκικός λαός”.

Στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία νικητής ανεδείχθη ο νυν πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξασφάλισε περίπου το 52% των ψήφων.