Ελλάδα: Οι δηλώσεις Φούχτελ, τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και η αποφυγή διπλωματικού επεισοδίου

Να αποφύγει το ελληνογερμανικό διπλωματικό επεισόδιο προσπαθεί η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένη από την κατάληξη που είχε η ατυχής δήλωση του υπουργού Εργασίας της κυβέρνησής της, Γιοακιμ Φούχτελ, ότι τη δουλειά που στη Γερμανία κάνουν 1.000 υπάλληλο, στην Ελλάδα την κάνουν 3.000.

Ήταν αυτή η δήλωση που εξαγρίωσε τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι το πρωί προπηλάκισαν τον Γερμανό πρόξενο στο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Αντώνης Σαμαράς, από τη Μάλτα όπου βρίσκεται, έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις, ώστε να μην δημιουργηθεί ελληνογερμανικό διπλωματικό επεισόδιο, τώρα που φαίνεται πως οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας σε πολιτικό επίπεδο έχουν εξομαλυνθεί. Και, βεβαίως, ενώ είναι ανοιχτό το θέμα της καταβολής της δόσης.

Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας ανασκεύασε τις δηλώσεις του, διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάει για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, αλλά εννοούσε μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει πιο παραγωγική η διοικητική διαδικασία. Χαρακτήρισε, πάντως, υποκινούμενες τις κινητοποιήσεις.