Ελλάδα-Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και υγειονομικούς

Μετά τον εντοπισμό 22 κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπενθυμίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό.

Οι ηλικιωμένοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς και ευτυχώς η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη 36 κρουσμάτων κορονοϊού, εκ των οποίων οι 33 είναι ένοικοι και οι τρεις εργαζόμενοι σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ γνωστοποίησε ότι δεν θα δέχεται ασθενείς με Covid-19 μέχρι τις 21 Αυγούστου καθώς έχουν εντοπιστεί 14 κρούσματα του ιού στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν τη σημασία της τήρησης τόσο των ατομικών μέτρων προστασίας (μάσκα, τήρηση αποστάσεων, καλό πλύσιμο των χεριών) όσο και των τοπικών περιοριστικών μέτρων, ενώ κατά την επιστροφή από τουριστικούς προορισμούς συνιστούν να αποφεύγουμε την επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες τουλάχιστον για επτά ημέρες.

Κορονοϊός: «Υγειονομική βόμβα» οι παράνομες υπαίθριες λαϊκές αγορές στο κέντρο της Αθήνας (pics)
«Υγειονομικές βόμβες» χαρακτηρίζουν επιχειρηματίες στο κέντρο της Αθήνας τους δεκάδες υπαίθριους εμπόρους λαχανικών και φρούτων, οι οποίοι πωλούν καθημερινά τα προϊόντα τους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Σε κίνδυνο θέτουν την δημόσια υγεία δεκάδες παράνομοι υπαίθριοι έμποροι λαχανικών και φρούτων, καθώς πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς να έχουν λάβει κανένα υγειονομικό μέτρο προστασίας. Συγκεκριμένα, Έλληνες και αλλοδαποί, στο κέντρο της Αθήνας, έχουν στήσει τα προϊόντα τους, κυριολεκτικά «κάτω στον δρόμο».

Όπως απεικονίζεται και στις φωτογραφίες του Reader.gr, πέριξ της Ομόνοιας και του Μεταξουργείου, στην Αχαρνών, στην Ζήνωνος και στην Αγησιλάου, οι έμποροι έχουν απλώσει τα τελάρα τους με τα φρούτα και τα λαχανικά, αδιαφορώντας για την ποιότητα και την υγιεινή των τροφίμων.

Ο κίνδυνος για την διασπορά του κορονοϊού, αλλά και διαφόρων άλλων ασθενειών και μολύνσεων είναι μεγάλος.

Επιπλέον, οι συνθήκες προέλευσης και μεταφοράς των προϊόντων παραμένουν άγνωστες, ενώ ιδιοκτήτες που διατηρούν καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή καταγγέλλουν ότι αρκετοί επιχειρηματίες εστιατορίων παραλαμβάνουν τις προμήθειες τους από αυτούς, με σκοπό να «αποφύγουν» τα τιμολόγια.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τις παράνομες υπαίθριες «υγειονομικές βόμβες», σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα «κρατάει χρόνια».

217 νέα κρούσματα – 89 στην Αττική και 44 στη Θεσσαλονίκη
Tην Τετάρτη, 19 Αυγούστου, ανακοινώθηκαν 217 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.684 (ημερήσια μεταβολή +2.9%), εκ των οποίων 55.3% άνδρες.

Από το σύνολο των 7.684 κρουσμάτων, 1.765 (23.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.585 (46.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι τρεις, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 235 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 28 (71.4% άνδρες).

Τέλος, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 804.282 κλινικά δείγματα.