Ελλάδα-κορωνοϊός: Έρχονται αυστηρότερα μέτρα για την Αττική…

Η κυβέρνηση αποφασίζει και ανακοινώνει σήμερα αυστηρότερα μέτρα για την Αττική, σε μια προσπάθεια να ανασχέσει τη διάδοση του κορονοϊού στο Λεκανοπέδιο.

Νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού στην Αττική αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η περιοχή παραμένει «στο κόκκινο», με ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, μάλιστα, να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Όπως έλεγε στο Reader.gr αρμόδιος επιχειρησιακός παράγοντας, είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση στα μέτρα και μάλιστα σε οριζόντια βάση, αν και πρέπει να σταθμιστούν οι δυσκολίες εφαρμογής τέτοιων μέτρων σε μια περιοχή 5 εκ. ανθρώπων. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη για τον κορονοϊό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους λοιμωξιολόγους να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα ανάσχεσης της διάδοσης του ιού, με τους λοιμωξιολόγους να συνεδριάζουν χθες το μεσημέρι. Από την κυβέρνηση, πάντως, επισημαίνουν ότι τα μέτρα θα είναι απλά στην εφαρμογή τους, προκειμένου να μην υπάρξει σύγχυση στους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τις σχετικές εισηγήσεις, εκτός συζήτησης για την κυβέρνηση είναι η χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη την Αττική. Πρόκειται για ένα μέτρο που θεωρείται δυσεφάρμοστο, ενώ εξίσου δυσεφάρμοστη θεωρείται και η ιδέα χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενός Δήμου και μόνο, με δεδομένο ότι στην Αττική υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε καθημερινή βάση από ανθρώπους που διαμένουν σε μια περιοχή και εργάζονται σε μια άλλη.

Από εκεί και πέρα, τα διαθέσιμα για την κυβέρνηση μέτρα δεν είναι…πρωτοφανή, αντίθετα θα αντληθούν από το οπλοστάσιο του «Μοντέλου Πόρου» που, με ορισμένες παραλλαγές, εφαρμόστηκε και σε άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Σίγουρη θεωρείται η παράταση του ωραρίου στην εστίαση για τα μεσάνυχτα που λήγει σήμερα, σε πρώτη φάση ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ στο τραπέζι είναι και άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός των συναθροίσεων με μέτρα και για τις λαϊκές αγορές, αλλά και η θέση πλαφόν 4 ή 6 ατόμων (για συγγενείς) στα τραπέζια.

Παράλληλα, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων που οδηγούν σε συνωστισμό.

Βεβαίως, όπως προαναφέρθηκε, όποια μέτρα και αν προκριθούν, θα είναι προσαρμοσμένα στα δεδομένα μιας περιφέρειας σχεδόν 5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πέρα από τα οριζόντια μέτρα, όμως, αναμένεται να υπάρξει και αυξημένη επιφυλακή κατά τόπους, μιας και η κυβέρνηση έχει εντοπίσει περιοχές, όπου συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των κρουσμάτων.

Εκεί δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποια πιο στοχευμένα μέτρα, ενώ είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν πολύ πιο συστηματικοί έλεγχοι, όπως έγινε προ μερικών εβδομάδων σε περιοχές όπως η Βούλα ή η Γλυφάδα, όπου το επιδημιολογικό φορτίο αποκλιμακώθηκε σημαντικά μετά την κατάσταση αυξημένης επιφυλακής που επικράτησε.