Ελλάδα: Επελαύνει ο καύσωνας… έως και 45 βαθμούς Κελσίου

Οι συνθήκες καύσωνα που επικράτησαν χθες σε ολόκληρη τη χώρα, συνεχίζονται και σήμερα με την ίδια ένταση. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ο υδράργυρος, χθες έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 107 σταθμούς ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 43,3 βαθμοί Κελσίου, στην Πλατανούλια Λάρισας.

Ακολούθησαν η Σπάρτη με 43,2 βαθμούς Κελσίου, το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας με 43,1 βαθμούς, η Λάρισα με 42,9 βαθμούς Κελσίου, τα Αρφαρά Μεσσηνίας με 42,8 βαθμούς Κελσίου όπως και το Κρανίδι, με 42,7 η Μακρακώμη Φθιώτιδας και η Καλαμπάκα με 42,5 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr, σήμερα ο υδράργυρος αναμένεται στους 42 με 44 βαθμούς κελσίου με τις υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται και κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργώντας έντονο το αίσθημα της δυσφορίας στα αστικά, κυρίως, κέντρα. Συγκεκριμένα η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στην Ήπειρο από 19 έως 42-43, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 41-42 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς.

Χθες μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σημείωσε: «Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη καιρική συνθήκη, με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, με πολλές μέρες καύσωνα. Όλοι μαζί, κράτος – Τοπική Αυτοδιοίκηση – ιδιωτικός τομέας και πολίτες θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να προλάβουμε και να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης στάθηκε στους τέσσερις άξονες στους οποίους θα βασιστεί η προετοιμασία και η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Το πρώτο έχει να κάνει με την ετοιμότητα για την πρόληψη και την αποτροπή πυρκαγιών. «Καλούμε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και μετά οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Οφείλουμε να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί. Απευθύνουμε μήνυμα στους πολίτες. Να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον που θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο.

Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη ετοιμότητα σύμφωνα με όσα ορίζει το Σχέδιο «Ιόλαος» για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών. Η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Πυροσβεστική και όπου χρειαστεί και με τις Ένοπλες Δυνάμεις θα σχηματίσει μικτές περιπολίες για τον εντοπισμό σημείων που μπορούν να προκληθούν πυρκαγιές. Θα γίνει αξιοποίηση και όλων των μέσων επιτήρησης που έχουμε στη διάθεση μας.

Επίσης, οι καθημερινές περιπολίες (πεζές και εποχούμενες) της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την Περιφέρεια, για αυτές τις ημέρες θα δώσουν βαρύτητα και στον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και στον άμεσο εντοπισμό πιθανών εστιών, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση για να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας για όλες τις σχετικές ενέργειες από μέρους της», ανέφερε.

Ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στην αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών με τον κ. Χρυσοχοϊδη να αναφέρει: «Είναι κρίσιμο να μην υπάρξει πρόβλημα στις βασικές υποδομές, οι οποίες στηρίζουν και την όλη λειτουργία του κράτους και τις δραστηριότητες των πολιτών. Το ηλεκτρικό ρεύμα και η ύδρευση είναι κρισιμότατοι τομείς για αυτή τη δύσκολη περίοδο. Για αυτό το λόγο τόσο οι εταιρείες διαχείρισης, όσο και τα αρμόδια Υπουργεία έχουν φροντίσει, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτούς τους τομείς ή αν υπάρξει, να γίνει άμεση επέμβαση.

Κάνουμε έκκληση στους πολίτες για στοχευμένη χρήση ηλεκτρικού και νερού. Πρέπει να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας, ώστε να μην έχουμε ζημιές ή διακοπές. Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, το σύστημα Υγείας έχει τεθεί σε έκτακτη ετοιμότητα για να υποδεχτεί συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Το ΕΚΑΒ, του οποίου εκπρόσωπος ήταν παρών στη σύσκεψη, επίσης είναι σε ετοιμότητα άμεσης συνδρομής. Το ίδιο έχει γίνει και από πλευράς Αστυνομίας και κυρίως από την Άμεση Δράση και την Ομάδα ΔΙΑΣ. Καλούμε επίσης τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τις Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης, γιατί η ΛΕΑ σε περίπτωση κινδύνου και μεγάλης ανάγκης σώζει ζωές».

Ο τρίτος άξονας αφορά τις ευπαθείς ομάδες και όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τους ευπαθείς συμπολίτες που μπορεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε αίθουσες με κλιματισμό και συνθήκες δροσιάς.

Και ο τέταρτος άξονας αφορά την προστασία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επίσης ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε: «Θα λάβουμε ειδική μέριμνα για τους ακρίτες της χώρας μας, που είναι στα σύνορα. Αστυνομικούς, στρατιώτες και όλους εκείνους, τις χιλιάδες συμπολιτών μας ένστολων που είναι οι πρώτοι ανταποκριτές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, οι οποίοι και θα σηκώνουν όλο το βάρος της ανταπόκρισης αυτές τις ημέρες και ταυτόχρονα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες υπηρετούν την ασφάλεια της χώρας.

Είναι μία δύσκολη μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί. Έκκληση να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας και συνεργασίας. Καλούμε τους πολίτες να μας βοηθήσουν, να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε να περάσουν αυτές οι μέρες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι κρίσιμο. Δεν πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον εαυτό μας, τους συμπολίτες μας ή να δυσκολέψει το κράτος στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης που αναμένεται να έρθει.

Από την πλευρά του ο κ. Θοδωρής Κολυδάς διευθυντής της ΕΜΥ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο φαινόμενο με μεγάλη διάρκεια. «Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο ότι αυτός ο καύσωνας θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Η ΕΜΥ ανά τρεις ημέρες θα εκδίδει δελτίο θερμοκρασιών. Για τις επόμενες τρεις ημέρες η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 42 και 44 βαθμών Κελσίου και ίσως σε τοπικό επίπεδο και λίγο υψηλότερες. Είναι τέτοια η ροή της ατμόσφαιρας που οι άεριες μάζες μεταφέρουν θερμές μάζες από την Αφρική και υπάρχει και πεδίο υψηλών πιέσεων και καθοδικών κινήσεων. Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται από Δευτέρα προς Τρίτη και από την Τετάρτη υποχωρεί λίγο η θερμοκρασία».

Επίσης υπήρξε από τους αρμόδιους έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα, αλλά και να προστατέψουν τα κατοικίδιά τους. Για τους άστεγους θα υπάρξουν μέτρα για τη διαμονή τους σε κλιματιζούμενες αίθουσες.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας θα διατηρηθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι οποίες θα κορυφωθούν την Δευτέρα 02/08 και θα ξεπεράσουν τοπικά τους 45˚C. O λόγος που αυτό το κύμα καύσωνα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και συνοδεύεται από τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι ο αεροχείμαρος που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης. Όπως αναφέρεται στο meteo.gr ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο αεροχείμαρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση την Δευτέρα οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την νότια Βαλκανική και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για πολλές περιοχές.