Ελλάδα – Εκλογικός νόμος: Ο Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του την Κυριακή στην ΔΕΘ

«Ζεστό» συντηρεί το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ερωτώνται σχετικά, επιβεβαιώνουν ότι έχει ανοίξει συζήτηση, αλλά ουδείς είναι σε θέση να προεξοφλήσει την τελική απόφαση την οποία αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε λίγες μέρες, στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα ερωτηθεί φαντάζομαι για τον εκλογικό νόμο και θα απαντήσει με πολύ σαφή και καθαρό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha το βράδυ της Τρίτης.

«Αυτό που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, είναι να παρουσιάσουμε τα δεδομένα όλης της υπόθεσης», υποστήριξε ο ίδιος, εκφράζοντας την άποψη ότι «ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο, δεν είναι σκοπός».

«Σκοπός είναι αυτά τα εργαλεία να τα αξιοποιείς για να έχει η χώρα σταθερές και βιώσιμες κυβερνήσεις, για να αποτρέπεις την ακυβερνησία ή τις αδύναμες κυβερνήσεις», είπε ο κ. Οικονόμου.

«Αυτός είναι ο σκοπός. Αυτή είναι η σωστή επιλογή, κυρίως στους καιρούς που ζούμε», επέμεινε. Και κατέληξε λέγοντας: «Το θεσμικά σωστό είναι να μην εγκλωβίζεις τη χώρα σε μια διαρκή περίοδο ακυβερνησίας ή έλλειψης σταθερότητας ή που να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει την ετοιμότητα, τη δυνατότητα, την αμεσότητα να παίρνει τις αποφάσεις που χρειάζεται, χωρίς εσωστρέφεια και εσωτερικές διαδικασίες κάθε τρεις και λίγο».
Στο ίδιο πνεύμα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κινούνται και άλλα κυβερνητικά στελέχη αλλά γαλάζιοι βουλευτές που συνδέουν το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου με την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα. Μεταξύ αυτών και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος, ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν έλαβε οδηγία από τον πρωθυπουργό για να προετοιμάσει την αλλαγή και ούτε έχει συζητήσει επί του θέματος με κάποιον άλλο κυβερνητικό παράγοντα.

Παρά ταύτα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αφού, όπως έχει γράψει το protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου τρία διαφορετικά σενάρια για την κατανομή των βουλευτικών εδρών. Με αυτά εξασφαλίζεται κυβερνητική αυτοδυναμία με ποσοστό 35% έως 36% για το πρώτο κόμμα έναντι άνω του 38% που πρέπει να συγκεντρώσει ο νικητής των εκλογών για να λάβει πλειοψηφία 151 εδρών εφόσον εφαρμοστεί το σύστημα με το κλιμακωτό μπόνους που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση και θα ισχύσει στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Ως γνωστόν, στις πρώτες κάλπες που στηθούν, η κατανομή των εδρών θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής, που ψήφισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και, με βάση τους υφιστάμενους συσχετισμούς δύναμης, όπως προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, θεωρείται δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης και πιθανότερη εκδοχή είναι η προσφυγή σε νέα εκλογική αναμέτρηση.