Ελλάδα: Απορρίπτουν την δωρεά Μποδοσάκη οι καθηγητές γιατί είναι… ιδιωτική!

Μια απόφαση με ποικίλες αντιδράσεις έλαβε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, ζητώντας από τα μέλη της να απορρίψουν ή να επιστρέψουν χορηγία του ιδρύματος Μποδοσάκη που αφορούσε στην προμήθεια βασικού εξοπλισμού γυμνασίων του νομού.

Μάλιστα, τάσσεται κατά των χορηγιών τις οποίες χαρακτηρίζει ως εμπορευματοποίηση της Παιδείας και ζητά και την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αποτρέπεται η «είσοδος» εταιρειών στους χώρους των σχολείων με πρόσχημα τα χορηγικά προγράμματα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, με αφορμή τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Απορρίπτει τη λογική των χορηγιών που υποκαθιστά την ευθύνη και την υποχρέωση του Κράτους για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων.

Καλούμε τους συλλόγους και τους διευθυντές των σχολείων να μην δεχθούν τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το «βασικό εξοπλισμό» των εργαστηρίων των Γυμνασίων.

Σε περίπτωση που το προηγούμενο διάστημα την αποδέχθηκαν, με συλλογικές διαδικασίες να ακυρώσουν τη χορηγία.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να μην επιτρέπει στις εταιρείες να εισέρχονται στους χώρους των σχολείων με το πρόσχημα χορηγικών προγραμμάτων».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μαρία Γιαννούλη ανέφερε ότι δεν ενδιαφέρει ο χορηγός – εταιρεία ή ίδρυμα – όσο το υπουργείο Παιδείας να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του. Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Μαρία Φολά, δηλώνει στην εφημερίδα ότι το ίδρυμα δεν είχε προχωρήσει σε χορηγία αλλά έκανε έρευνα για να διαπιστώσει τις ανάγκες των σχολείων και να διαμορφώσει το χορηγικό του πρόγραμμα.

Στον ίδιο τόνο, και με αφορμή την απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της διαδικασίας καταγραφής των αναγκών στον τομέα της Παιδείας – τομέας που αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ενασχόλησής του απο την έναρξη της λειτουργίας του και σύμφωνα με την παρακαταθήκη του ιδρυτή του – ήρθε άτυπα σε επαφή με τα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες σε εξοπλισμό των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Ήδη, πολλά ΕΚΦΕ ανά τη χώρα έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση αυτή, καταγράφοντας τις ανάγκες των σχολείων σε βασικό εξοπλισμό εργαστηρίων και αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα ύπαρξης του εξοπλισμού αυτού (πχ. δοκιμαστικοί σωλήνες, καμινέτα, μικροσκόπια κ.λπ.), ο οποίος επιτρέπει τη διεξαγωγή απλών, βασικών πειραμάτων με υψηλό εκπαιδευτικό όφελος για τα παιδιά.

Καμία χορηγία δεν έχει εγκριθεί ή δρομολογηθεί καθώς είναι σε εξέλιξη τόσο η καταγραφή των αναγκών όσο και η αναζήτηση πόρων, πλέον αυτών που διαθέτει το ίδιο το ίδρυμα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από την αρχή της λειτουργίας του το ίδρυμα Μποδοσάκη έχει διαθέσει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ για την εκπλήρωση των σκοπών του.

Χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ από τις 8 έως και τις 19 Οκτωβρίου, για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Δωρεές και όχι χορηγίες προς τα ΕΦΚΕ

1. Το Ίδρυμα, στο πλαίσιο της διαδικασίας καταγραφής των αναγκών στον τομέα της παιδείας – τομέας που αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ενασχόλησής του από την έναρξη της λειτουργίας του και σύμφωνα με την παρακαταθήκη του Ιδρυτή του – ήρθε άτυπα σε επαφή με τα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες σε βασικό εξοπλισμό των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των σχολείων της β’ βαθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

2. Ήδη, πολλά ΕΚΦΕ ανά τη χώρα έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση αυτή, καταγράφοντας τις ανάγκες των σχολείων σε βασικό εξοπλισμό εργαστηρίων και αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα ύπαρξης του εξοπλισμού αυτού (π.χ. δοκιμαστικοί σωλήνες, καμινέτα, μικροσκόπια κτλ), ο οποίος επιτρέπει τη διεξαγωγή απλών, βασικών πειραμάτων με υψηλό εκπαιδευτικό όφελος για τα παιδιά.

3. Καμία «χορηγία» δεν έχει εγκριθεί ή δρομολογηθεί αυτή τη στιγμή από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, καθώς είναι σε εξέλιξη τόσο η καταγραφή των αναγκών όσο και η αναζήτηση πόρων, πλέον αυτών που διαθέτει το ίδιο το Ίδρυμα στο πλαίσιο των σκοπών του, για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού.

Επισημαίνεται ότι, ως Κοινωφελής Οργανισμός, το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει διαθέσει από την αρχή της λειτουργίας του περισσότερα από 400 εκ ευρώ για την εκπλήρωση των σκοπών του. Τα χρήματα αυτά έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο προϋπολογισμός για την ενίσχυση της παιδείας αποτελεί σε ετήσια βάση περίπου το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δωρεές και όχι για χορηγίες, καθώς το Ίδρυμα Μποδοσάκη επιτελεί κοινωνικό έργο και δεν επιδιώκει, ούτε επιζητά, κανενός είδους εμπορική ή άλλη αναγνώριση για το έργο αυτό».