Ελεγκτική Υπηρεσία: Δημοσίευμα αήθους και ανυπόστατου περιεχομένου

Ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας σε σχέση με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης»

Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», με τίτλο «Ποιος θα ελέγξει τον Ελεγκτή», η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι πρόκειται για δημοσίευμα αήθους και ανυπόστατου περιεχομένου.

Το άρθρο 116 του Συντάγματος προβλέπει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει δικαίωμα να επιθεωρεί κάθε σχετικό με εισπράξεις ή δαπάνες λογαριασμό και κάθε αρχείο ή κατάσταση. Τονίζουμε για σκοπούς της παρούσας ανακοίνωσης τη λέξη «αρχείο».

Το δικαίωμα αυτό καταγράφεται, επίσης, στον περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμο του 2002, στον οποίο καθορίζονται επίσης σχετικές ποινές για όσους εμποδίζουν λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην άσκηση των καθηκόντων τους αυτών. Η πρακτική αυτή συνάδει πλήρως με τα διεθνή πρότυπα και τη διεθνή πρακτική των ανώτατων ελεγκτικών οργάνων παγκοσμίως.

Η στέρηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από το δικαίωμα πρόσβασης σε αρχεία θα σήμαινε πλήρη παροπλισμό της. Ανάλογο δικαίωμα ελέγχου ο νομοθέτης φυσιολογικά παρέχει στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, αλλά και στις Μονάδες Ελέγχου εντός των Υπουργείων, οι οποίες δύνανται να επιλαμβάνονται θεμάτων εσωτερικού ελέγχου, ερευνών και επαληθεύσεων, αφού δεν νοείται έλεγχος χωρίς δικαίωμα πρόσβασης σε αρχεία. Φαίνεται, όμως, ότι η εφημερίδα, για τους δικούς της λόγους, ενοχλείται μόνο από το δικαίωμα στον έλεγχο που έχει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Αν ανατρέξει κανείς στις κατά καιρούς ετήσιες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (από το έτος 1999 και εντεύθεν είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας), θα διαπιστώσει ότι ανέκαθεν η πλειονότητα των ευρημάτων της Υπηρεσίας προκύπτουν από έλεγχο και επιθεώρηση τέτοιων λογαριασμών, αρχείων και καταστάσεων, περιλαμβανομένων όλων των περιπτώσεων που με έκπληξη δείχνει να ανακάλυψε δήθεν σήμερα ο συντάκτης του δημοσιεύματος. Αντικείμενο του ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι οι ελεγχόμενοι οργανισμοί και οι υπάλληλοί τους, και όχι οι πολίτες. Για παράδειγμα, όταν ελέγχεται ο φάκελος ενός φυσικού προσώπου ή μιας εταιρείας ως προς τα φορολογικά, στόχος είναι να διαπιστωθεί αν το Τμήμα Φορολογίας ενήργησε χαριστικά, ή αν άλλως πως ευνόησε το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σέβεται απόλυτα και πλήρως τη νομιμότητα και παραμένει πιστή και σταθερή στη θέση αρχής ότι «το παράνομο είναι πάντοτε ανήθικο».