Ελεγκτής: Αφήνουμε στη κρίση των πολιτών την ανακοίνωση της ΕΣΚ

Αφήνουμε τα γεγονότα στην κρίση των πολιτών, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία απαντώντας στην ανακοίνωση της ΕΣΚ

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Με σημερινή ανακοίνωσή της, η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) εκφράζει την πρωτοφανή θέση ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει δικαίωμα, στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου ελέγχου του ΡΙΚ, να σχολιάζει και να καταγράφει παρατηρήσεις ως προς τη μονιμοποίηση «από το παράθυρο» δημοσιογράφων που πριν ήταν ανταποκριτές με καθεστώς μίσθωσης υπηρεσιών, όπως συνάδει με τα καθήκοντα ενός ανταποκριτή.

Η ΕΣΚ αποφάσισε, λοιπόν, ότι ο συνταγματικός έλεγχος του ΡΙΚ δεν μπορεί να αφορά δαπάνες σε σχέση με δημοσιογράφους, ότι το ΡΙΚ μπορεί να αναβαθμίζει με λεφτά των φορολογούμενων πολιτών το καθεστώς και τον μισθό όποιου δημοσιογράφου το ίδιο επιθυμεί, και ότι αυτό ξεφεύγει του ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας γιατί εμπίπτει στο πλαίσιο του «συνδικαλίζεσθαι» το οποίο, κατά την ΕΣΚ, «δεν χρήζει ελεγκτικής αξιολόγησης».

Εκφράζει επίσης η ΕΣΚ τη θέση ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει ανακοινώσεις για να σχολιάσει επικρίσεις δημοσιογράφου αναφορικά με το περιεχόμενο εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Με άλλα λόγια, κατά την ΕΣΚ, ένας δημοσιογράφος μπορεί να ασκεί κριτική στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, να τη λοιδορεί, να λέει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη λογική της έκθεσης και δεν μπορεί να «χωνέψει» ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε μια συγκεκριμένη θέση, αλλά η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει δικαίωμα να απαντήσει με στοιχεία και να υπερασπιστεί την Έκθεσή της. Μόνη επιλογή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κατά την ΕΣΚ, είναι η σιωπή. Και αν τυχόν δώσει μια απάντηση η Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν θα πρέπει, λέει η ΕΣΚ, να αναφερθεί στο όνομα του δημοσιογράφου που άσκησε την κριτική.

Αποφάσισε, επίσης, η ΕΣΚ πως ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί να ασκεί έλεγχο επί ενός κρατικού αξιωματούχου ή ενός δημόσιου υπαλλήλου εάν οι πράξεις του αφορούν εφημερίδα συγγενικού του προσώπου και δημοσιογράφο της ίδιας εφημερίδας, αν τα παιδιά του δημοσιογράφου εμπλέκονται επαγγελματικά στην υπόθεση. Σε αυτή την περίπτωση, κατά την ΕΣΚ, η όποια σύγκρουση συμφερόντων θα πρέπει να αποσιωπάται.

Αφήνουμε τα γεγονότα στην κρίση των πολιτών.