“Ελάτε στο δικαστήριο κ.Ορφανίδη”

Επιστολή προς τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη, απέστειλε ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.

Στην επιστολή του ο Σύνδεσμος απαιτεί από τον τέως Διοικητή να εξηγήσει δημοσίως πώς τα μέλη του Συνδέσμου «έριξαν το τραπεζικό σύστημα», αναφορά στην οποία προέβη ο κ. Ορφανίδης σε διάλεξή του χθες σε επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως αναφέρεται.

Οι κάτοχοι αξιόγραφων αναφέρουν ακόμα ότι ανέμεναν από τον Αθανάσιο Ορφανίδη «ένα μεγάλο mea culpa» για τον «αναποτελεσματικό» έλεγχο των τραπεζών, αλλά και για το ότι δεν είχε το θάρρος, κατά το Σύνδεσμο, να απαιτήσει από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει ανταλλάγματα για την Κύπρο όταν αποφασιζόταν η απομείωση των ελληνικών ομολόγων.

«Και στις δυο περιπτώσεις, όταν διαπιστώσατε ότι οι επιδερμικές εκκλήσεις σας δεν έφερναν αποτελέσματα, έπρεπε είτε να υποβάλετε την παραίτησή σας είτε να μιλήσετε δημόσια στον κυπριακό λαό και με στεντόρεια φωνή, να τον προειδοποιήσετε για το επερχόμενο χάος», προσθέτει ο Σύνδεσμος.

Διερωτάται ακόμα πώς ο Αθανάσιος Ορφανίδης επέτρεψε στις τράπεζες να εκδίδουν αξιόγραφα και άλλες αξίες, τη στιγμή που ήταν αφερέγγυες.

«Πολλές φορές, από τότε που εκδιωχθήκατε από τη θέση σας, προσπαθείτε με δηλώσεις σας να αποδείξετε την αθωότητά σας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην τότε κυβέρνηση και στις τράπεζες, τις οποίες ουσιαστικά εσείς θα έπρεπε να ελέγχετε, και δεν το κάνατε», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Ταυτόχρονα διερωτάται γιατί ο κ. Ορφανίδης δεν επέβαλλε τις απόψεις του, όπως πράττει ο νυν Διοικητής της ΚΤ, επικαλούμενος το ανεξάρτητο της θέσης του.

«Αφού αισθάνεστε τόσο αθώος και τόσο αδικημένος, γιατί δεν παραλαμβάνετε τις κλήσεις του δικαστηρίου και να έλθετε σαν κύριος να μπείτε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και επί όρκω να υποστηρίξετε τις θέσεις σας; Θέλετε να σας απαντήσουμε εμείς; Είναι γιατί το δικαστήριο θα σας καταδικάσει σε φυλάκιση ή/και πρόστιμο ή και τα δυο όπως προβλέπει η σχετική ποινική νομοθεσία. Αλλά έστω και αν καταφέρετε να διολισθήσετε των ιδιωτικών ποινικών που κινήθηκαν εναντίον σας, θα είναι δύσκολο για σας να αποφύγετε τις αστικές αγωγές που κατά χιλιάδες θα κινήσουν εναντίον σας οι δεκάδες χιλιάδες μέλη μας, τα οποία σήμερα υποφέρουν λόγω και της δικής σας αμέλειας και αδιαφορίας», καταλήγει στην επιστολή του ο Σύνδεσμος.