Ε/κ και τ/κ κόμματα: Η λύση να σέβεται τις αξίες και αρχές της ΕΕ

Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει και να σέβεται τις αξίες και αρχές της ΕΕ για όλους τους πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου, μετατρέποντας το νησί σε ένα κοινό σπίτι ειρήνης και ευημερίας για όλες τις κοινότητες, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων, στην οποία για πρώτη φορά από τα 24 χρόνια έναρξης των δικοινοτικών αυτών συναντήσεων, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, συμμετείχε το τ/κ Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που ανέγνωσε η Πρέσβειρα της Σλοβακίας Οξάνα Τόμοβα, θέμα της συνάντησης  ήταν «Οι αξίες και αρχές της ΕΕ ως ασφαλιστική δικλείδα σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος», όπως ήταν η εισήγηση του φιλοξενούντος κόμματος της συνάντησης, ΚΣ ΕΔΕΚ.
Όπως σημειώνεται, οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων εξέφρασαν τη γνώμη τους και αντάλλαξαν απόψεις επί του θέματος αυτού και συμφώνησαν ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει και να σέβεται τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ για όλους τους πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου, μετατρέποντας το νησί σε ένα κοινό σπίτι ειρήνης και ευημερίας για όλες τις κοινότητες.

Τα πολιτικά κόμματα, προστίθεται, καλωσόρισαν επίσης τη συμμετοχή του τουρκοκυπριακού ΚΕΕ στη συνάντηση για πρώτη φορά από την έναρξη του δικοινοτικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων πριν 24 χρόνια.
Η επόμενη τακτική συνάντηση των ηγετών και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου στις 10.30 το πρωί στο Λήδρα Πάλας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματά της. Είπε πως ως φιλοξενών κόμμα το ΚΣ ΕΔΕΚ κατέθεσε εισήγηση που αφορούσε στην ανάγκη εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου, του κοινοτικού κεκτημένου στην όποια λύση του κυπριακού προβλήματος προκειμένου αυτή η λύση να είναι δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη.
Είπε πως το κοινό ανακοινωθέν που εγκρίθηκε ομόφωνα είναι απολύτως θετικό, δηλαδή υιοθετεί τη θέση ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όπως αυτές κατοχυρώνονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο.

Εξέφρασε ευχαριστίες προς την Πρέσβειρα της Σλοβακίας για την πολύ θετική της συμβολή στην επιτυχία της συνάντησης όπως και στην Πρεσβεία της Σλοβακίας και τη Σλοβακία ευρύτερα για τη θετική της συνεισφορά όλα αυτά τα χρόνια σε αυτές τις συναντήσεις.
Στην ομιλία του κατά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ελπίδα τα θεμελιώδη δικαιώματα που περιλαμβάνονται στο σχετικό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων να εφαρμοστούν σύντομα για όλους τους πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου, μετατρέποντας το νησί σε ένα κοινό σπίτι ειρήνης και ευημερίας και για τις δυο κοινότητες.

Είπε πως καθώς το Κυπριακό παραμένει άλυτο για τέσσερις δεκαετίες, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας και με συνεχές άγχος για το μέλλον, στερούμενοι θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η αποτυχία επαναλαμβανόμενων προσπαθειών να φθάσουμε σε μια βιώσιμη λύση μέσω συνομιλιών θα πρέπει να μας οδηγήσει όλους σε μια κοινή προσπάθεια για διαμόρφωση μιας νέας προσέγγισης, που θα μπορούσε να δημιουργήσει τη βάση του επόμενου, ελπίζω επιτυχούς, γύρου διαπραγματεύσεων, σημείωσε. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια στην οποία προσβλέπουμε, θα πρέπει οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές να έχουν κεντρικό ρόλο, ανέφερε.

Υπογράμμισε πως παρά τις πρόσφατες προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει βαθιά αφοσιωμένη στις αξίες που εδράζονται στον πυρήνα του οικοδομήματος της ΕΕ, δηλαδή στη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, το σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αυτές οι αξίες δημιουργούν τη βάση του κοινοτικού κεκτημένου, που η Κύπρος, όπως κάθε άλλο κράτος μέλος, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει, επεσήμανε.
Σημείωσε πως ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στοιχεία του κεκτημένου της ΕΕ είναι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που θεσπίζει όλα τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτικών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά επίσης και αυτών που πηγάζουν από τον Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη σχετική νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ και του ΕΔΑΔ.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως από τον 1η Δεκεμβρίου 2009 που η Συνθήκη της Λισαβόνας τέθηκε σε ισχύ, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έγινε μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ μια σειρά δικαιωμάτων, που σχετίζονται με τα κεφάλαια της αξιοπρέπειας, των ελευθεριών, της ισότητας, της αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων των πολιτών και της δικαιοσύνης έγιναν νομικά δεσμευτικά για όλα τα κράτη μέλη. Αναφέρθηκε εξάλλου ιδιαίτερα στο θέμα του δικαιώματος στην περιουσία καθώς και της ελευθερίας διακίνησης και διαμονής.
«Αποτελεί ακράδαντη πεποίθηση και προσδοκία μας πως οποιαδήποτε δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει αυτά τα δικαιώματα για κάθε ένα Κύπριο πολίτη», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Εξάλλου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως οι αξίες και αρχές της ΕΕ θα πρέπει να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες που θα ληφθεί υπόψη στην επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως αυτό το σύνολο αξιών και αρχών θα μπορούσε να είναι η ασφαλιστική δικλείδα προς μια διαρκή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Είπε πως εάν η διευθέτηση που θα εξευρεθεί δεν τα σέβεται όλα αυτά θα είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
εΕέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να επιτευχθεί συνολική λύση του Κυπριακού. Σημείωσε πως «προτεραιότητά μας είναι η επανένωση της πατρίδας μας και η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν στους Κύπριους, και στους Ε/κ και στους Τ/κ, να ζουν μαζί ειρηνικά μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος το οποίο θα επιτρέπει να υπάρχει ευημερία και ένα δημιουργικό μέλλον».

Υπογράμμισε πως και οι δυο κοινότητες πρέπει να εργαστούν με ειλικρίνεια προκειμένου να μειώσουν την απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες τους και πρόσθεσε πως με αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση μπορεί να υπάρξει γεφύρωση των διαφόρων απαιτήσεων.
Σημείωσε εξάλλου πως  όσο καλογραμμένη και ισοζυγισμένη και αν είναι η λύση του Κυπριακού, χρειάζεται η συγκατάθεση και γνήσια θέληση του κόσμου προκειμένου να επιτύχει.