Εκτός πολιτικού χώρου ο νέος Πρόεδρος;

Πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι “φωνές” που θέλουν ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από εκτός πολιτικής χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν προταθεί ως υποψήφιοι, πρόσωπα προερχόμενα από τον ακαδημαϊκό χώρο ή τον χώρο του πολιτισμού μεταξύ των οποίων, η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και πολλοί άλλοι. Όσο και αν κάποια από τα ονόματα που έχουν κατά καιρούς ακουστεί φαντάζουν ως … απίθανα σενάρια, ωστόσο βέβαιο είναι πως η εκδοχή του να τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση, πρόσωπο εκτός πολιτικού χώρου, διαρκώς “κερδίζει έδαφος”.  Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα  φαίνεται να συμφωνεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πρόσφατα στο Reuters ότι είναι δεκτικός σε υποψηφιότητες που προέρχονται εκτός του χώρου της πολιτικής, προερχόμενες όμως από τον ακαδημαϊκό χώρο ή τον χώρο του πολιτισμού.

Αξίζει βέβαια να επισημάνουμε και το εύστοχο σχόλιο του Reuters, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες…