Βενιζέλος: Λύση του Κυπριακού στη βάση ψηφισμάτων ΟΗΕ

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαιρετίζοντας το Σάββατο την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είπε, «Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι συμβατή με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου (1977 και 1979), με το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ανέφερε ότι ο κυπριακός λαός πρέπει να εγκρίνει τη λύση αυτού μέσω δημοψηφίσματος.

«Αποδίδουμε, επίσης, μεγάλη σημασία στη διατήρηση της εντολής και του επιπέδου της UNFICYP, καθώς και της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Και χαιρετίζουμε τον διορισμό του κ. Eide στη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή στο έδαφος ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τον διάλογο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014, και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στην Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου – ειδικότερα του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας – αποτελούν σημαντικούς παράγοντες, από τους οποίους εξαρτάται η συνολική πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, την ευρωπαϊκή προοπτική της οποίας η Ελλάδα υποστηρίζει, προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες και είναι κρίσιμες για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, καθώς είναι και σχέσεις μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ», είπε.