Εκτός ατζέντας η ελάφρυνση του χρέους και οι παράπλευρες απώλειες

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη Οικονομολόγου-Φοροτεχνικού Αθήνα 

Χωρίς συζήτηση για το χρέος θα εξελιχθεί το Eurogroup της Δευτέρας. Καθώς ακόμα οι τεχνικές συζητήσεις που γίνονται δεν είναι σε σημείο για περαιτέρω ανάλυση από τους υπουργούς Οικονομικών.Ευρωπαίος αξιωματούχος σε χθεσινή του ενημέρωση δημοσιογράφων τόνιζε πως στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας δεν θα συζητηθεί ούτε και το ζήτημα της μελλοντικής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα. Δημιουργική λοιπόν η ασάφεια και κάθε πλευρά μπορεί να υποθέτει ότι θέλει υποσχόμενη πράγματα αφού δεν υπήρξε σαφής διάψευση από την άλλη πλευρά.Τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Εurogroup τον Απρίλιο στη Σόφια. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως η πρόσφατη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα πήγε «αρκετά καλά» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα, τον Μάιο. «Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η εκταμίευση των 5,7 δισ.

Για την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια και ύστερα να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εγκρίνει την εκταμίευση. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η επίδραση και το σοκ που φέρνει στην Ελληνική Κοινωνία η << πρόοδος>> στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν έχει σταθμιστεί από την Ελληνική Πλευρά

Άλλο η επικοινωνιακή διαχείριση και άλλο η απτή πραγματοποίηση του Πλειστηριασμού και το τοπίο που φέρνει. Άλλωστε στις Τράπεζες πηγαίνουν 8 στα 10 ακίνητα λόγω ελάχιστης ζήτησης και επειδή οι ίδιες είναι οι επισπεύδουσες. Στο Eurogroup του Ιουνίου πρόκειται να συμφωνηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας, ενώ πρέπει να έχει κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση και να έχει αποφασιστεί το ύψος της τελικής δόσης. Η δόση πρέπει να είναι αρκετή για την ολοκλήρωση του «μαξιλαριού ρευστότητας», που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο με περισσότερη σιγουριά στις αγορές.Πολύ πριν από τον Ιούνιο πρέπει να έχει αποφασίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά πόσον θα ξεκινήσει ένα «πρόγραμμα εξπρές» μερικών μηνών με την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ράις δήλωσε χθες πως δεν υπάρχει διορία για την ενεργοποίηση του προγράμματος, καθώς σημασία έχειη επίτευξη των στόχων, η οποία θα βάλει τα θεμέλια της βιώσιμης ανάπτυξης και θα προετοιμάσει την Ελλάδα για την εποχή μετά τη λήξη του προγράμματος. Επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου ότι το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους, ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενο εξαγοράς από τον ESM των οφειλών της Ελλάδας στο ΔΝΤ είπε πως το Ταμείο συμφωνεί επί της αρχής μεκάθε ενέργεια που θα μπορούσε να απομειώσει το χρέος μιας χώρας.«Είμαστε πάντα υπέρ της λήψης των κατάλληλων μέτρων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρέους μιας χώρας. Και πάλι δεν σχολιάζω τα σενάρια για τον ESM, διότι δεν έχω συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά φυσικά θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες να μειώσουν τοχρέος τους, ιδιαίτερα όταν αυτό το αξιολογούμε ως μη βιώσιμο», είπε.

Όλα στο μέλλον λοιπόν και το παρόν είναι μνημονιακό και δυσχερές μέσα από τη πίεση που ασκείται προς όλες τις κοινωνικές τάξεις και κατηγορίες φορολογουμένων . Η τιμωρητική διάθεση προς πολίτες και επιχειρήσεις με αύξηση της φορολογίας και ποινών ενώ προς τον εαυτό του το κράτος επιφυλάσσει επιείκεια είναι το μόνιμο μοτίβο της ασκούμενης πολιτικής.Τελικά διαμορφώνεται ένα τοπίο όπου την ανεπάρκεια οργάνωσης και άσκησης δίκαιης φορολογικής πολιτικής και ο επιπόλαιος σχεδιασμός ρυθμίσεων χωρίς οριζόντια εφαρμογή αφήνουν ακάλυπτο τον επιχειρηματία ο οποίος αναζητεί λύσεις και τα φυσικά πρόσωπα στα οποία μετέφερε το κόστοςτης μη συλλογής φόρων στο παρελθόν.

Ακούμε λοιπόν υποσχέσεις στο εσωτερικό της χώρας για το μέλλον από υπουργούς χωρίς να λογαριάζουν τι σημαίνει το 3,5% πλεόνασμα που υπέγραψαν ένα αφήγημα που σπάνια επιβεβαιώνεται χωρίς σκληρές θυσίες στο παρόν.Όποιος τα ψέματα λαλεί δίχως αντρειά λογάται. Λέει ο Βιτσέντζος Κορνάρος το ψέμα έχει να κάνει με το ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό μας η ότι βγαίνουμε στις αγορές σας κανονική χώρα ενώ τις τύχες μας τις κρίνουν στις διασκέψεις και πίσω από κλειστές πόρτες και σχεδιασμούς που κάθε άλλο παρά αθώοι είναι.

Σταδιακή άρση των αδικιών, ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων, αλλά πλέον και της μεσαίας τάξης, λόγω των περισσότερων βαθμών ελευθερίας που θα έχουμε, προαναγγέλλει από τον Αύγουστο με τη λήξη του προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του κάνει επίσης λόγο για ελαφρύνσεις, εντός του 2018, σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ τάσσεται υπέρ του να συμπεριληφθεί στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Έχουμε ένα δεδομένο τα πεπραγμένα και έχουμε μια υπόσχεση που δενσυνάδει με το ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα όπερ σημαίνει όταν δεν δίνεις ούτε χρόνο στις επιχειρήσεις με ρυθμίσεις οφειλών εφικτών δόσεων και αυστηροποιείς το πλαίσιο της απώλειας των 100 δόσεων μην περιμένειςτη λύτρωση και την ευαισθησία