Εκρήγνυται η φούσκα των διαβατηρίων και καταρρέουν … πύργοι ..

Αλλαγές στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ώστε να αποτελούν αντικίνητρο σε όσους των δισεκατομμυριούχων – εκατομμυριούχων το βλέπουν ως «κελεπούρι» ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Παρά ταύτα στο Προεδρικό τους λούζει κρύος ιδρώτας. Και οι λόγοι δεν είναι τόσο πασιφανείς όσο κάποιοι πιστεύουν.

Το πρόγραμμα κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων – παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Χάρη – είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας. Προσέξετε. Όχι της ανάπτυξης. Της οικονομίας.

Εξηγούμαστε:

Η επικείμενη έκτη αναθεώρηση του προγράμματος και η περαιτέρω αυστηροποίηση των παραμέτρων του (εδώ κρίνεται σκόπιμο να τύχει υπενθύμισης ότι η παρούσα κυβέρνηση μέχρι προ δεκαημέρου έλεγε ότι η Πέμπτη αναθεώρηση έκλεισε όλα τα παράθυρα) θα έχει σοβαρότατο σε βάθος χρόνου αντίκτυπο στο real estate. Και κατ’ επέκταση, τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια. Οι τράπεζες, τα ΜΕΔ, οι υποθήκες.

Η εξίσωση είναι απλή:

– Θα μείνουν διαμερίσματα πολυτελείας σε πύργους που γεμίσαμε τη Λεμεσό, απούλητα και διάφοροι ντιβέλοπερς – συγγενείς και φίλοι – εξόχως εκτεθειμένοι.

– Η αγορά ακινήτων θα περάσει στάδιο ύφεσης και θα συμπαρασύρει τις υποθήκες απλών πολιτών που με βάση τα ισχύοντα δεν θα καλύπτουν τα δάνεια τους και αυτά, ακόμη και αν εξυπηρετούνται ορθώς, θα θεωρούνται κόκκινα.

– Οι ανάγκες των τραπεζών θα αυξηθούν και θα σταματήσει ξανά η κανονική ροή της κυκλικής οικονομίας.

– Οι νέες λεπτές ισορροπίες του χρηματοπιστωτικού τομέα θα δώσουν και πάλι μυρωδιά ψόφιου στους οίκους αξιολόγησης που θα ασκήσει πιέσεις.

Και τελικά αντιλαμβάνεστε. Ζήτω που καήκαμε.

Αυτός είναι ο πονοκέφαλος του Νίκαρου που έχει να λάβει υπόψη και τις αφόρητες πιέσεις φίλων λογιστών, φίλων ελεγκτών, φίλων και συγγενών ντιβέλοπερς.

Παρά ταύτα δεν έχει επιλογή. Οι εμείς ή αυτοί. Και πρέπει να αποφασίσει ορθά.

Τα ξύλινα πόδια σπάσανε. Ώρα να σταθούμε σε πραγματικά πόδια.