Εκλογή Δημοτικών Συμβούλων 2024 : Η ολοκλήρωση ενός πολιτικού πραξικοπήματος

Στην τελευταία ολομέλειά της Βουλής πριν από το κλείσιμο των θερινών διακοπών, ψηφίστηκε τροποποίηση του νόμου που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις τροποποιήσεις περιλήφθηκε στα μουλωχτά, πρόνοια αλλαγής του τρόπου κατανομής των εδρών στα Δημοτικά Συμβούλια. Με τη νέα αλλαγή που ψηφίστηκε σε νόμο με τις ευλογίες των κομμάτων, πλην Οικολόγων και του Κωστή Ευσταθίου, υιοθετήθηκε η κλοπή των εδρών από ανεξάρτητους συνδυασμούς ενεργών πολιτών, και πολιτικούς σχηματισμούς με μικρότερη εκλογική εμβέλεια. Ουδείς γνωρίζει επακριβώς τον εμπνευστή της πρότασης αυτής. Την πιστώνεται πάντως ο αρμόδιος Υπουργός και η κυβέρνησή του, η οποία θα έφερνε άλλο αέρα δημοκρατικής αλλαγής.

Ο νόμος (πλέον) ορίζει ότι δικαίωμα εισδοχής στη Β’ Κατανομή εδρών στους νέους Δήμους θα έχουν μόνο όσοι σχηματισμοί έχουν ψηφοδέλτιο σε όλα τα Διαμερίσματα του Δήμου, πλην των μονοεδρικών Διαμερισμάτων, στα οποία προφανώς θα ισχύσουν κομματικά παιγνίδια θεμιτά και αθέμιτα.

Η μοναδική περίπτωση εκλογής ανεξάρτητων συνδυασμών ή πολιτικών σχηματισμών που δεν έχουν ψηφοδέλτιο σε όλα τα Διαμερίσματα είναι η Α’ Κατανομή. Για παράδειγμα στις προηγούμενες εκλογές (2016) στον Άγιο Αθανάσιο υπήρχε ανεξάρτητος συνδυασμός που έλαβε 7,03% και ήταν τέταρτη δύναμη. Στο νέο Διαμέρισμα του Αγίου Αθανασίου όπου το μέτρο είναι 12,5% (8 έδρες) ο  συνδυασμός αποκλείεται από τη Β’ Κατανομή. Η έδρα του υποκλέπτεται κυρίως από τα μεγάλα (σε εκλογική δύναμη) κόμματα.  Στο γειτονικό Διαμέρισμα Γερμασόγειας   (και τα δύο Διαμερίσματα ανήκουν στο Δήμο Ανατολικής Λεμεσού) τρεις ανεξάρτητοι συνδυασμοί είχαν συγκεντρώσει 6,56%, 4,05% και 2,81%. Και αυτοί αποκλείονται από τη Β’ Κατανομή εδρών όπου το μέτρο είναι 14,28% (7 έδρες). Στον ίδιο Δήμο της Ανατολικής Λεμεσού ένας πολιτικός σχηματισμός ο οποίος πιθανό να μην έχει ψηφοδέλτιο στο διεδρικό Διαμέρισμα του Αγίου Τύχωνα αποκλείεται από τη Β’ Κατανομή εδρών σε ολόκληρο το Δήμο και ανεξάρτητα του ποσοστού που λαμβάνει στα υπόλοιπα Διαμερίσματα.    

Στις βουλευτικές εκλογές ισχύει από το 2016 το φράγμα του 3,6% για την είσοδο στη Βουλή. Νόμο που πέρασαν τα κόμματα τα οποία κέρδισαν επάξια τον τίτλο του ΔΗΣΑΚΕΛ. Στην περίπτωση των Δημοτικών Εκλογών τα κόμματα ξεπέρασαν εαυτούς. Με μία πρόνοια έσβησαν από το δημοτικό χάρτη όλους τους ενεργούς πολίτες, ενώ υποτίθεται ότι νοιαζόμαστε για την αποχή  από τις εκλογές. Πουθενά στην παγκόσμια ιστορία δεν έβλαψε η αυτό-οργάνωση των πολιτών και η συμμετοχή τους στα κοινά. Είναι αντίθετα που σε πολλές περιπτώσεις από τέτοια τοπικά σχήματα γεννήθηκαν Κινήματα και διεκδικήσεις που μεταφέρθηκαν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Δεν προξενεί καμία έκπληξη η σύμπλευση του ΔΗΣΑΚΕΛ με το ΕΛΑΜ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Νέο-συντηρητικοί και νέο-προοδευτικοί τα έβρισκαν πάντα μια χαρά σε αυτά τα θέματα. Το πολιτικό πραξικόπημα αναφορικά με το πακέτο εκλογής ολοκληρώθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ιδιαίτερα αρνητικό είναι που σε αυτή τη φάση συμπορεύτηκαν μαζί τους και οι πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου «ενδιάμεσου» που δεν στήριζαν τα προηγούμενα χρόνια τις εκλογικές κλοπές εδρών  των δύο μεγαλύτερων (εκλογικά) κομμάτων.  

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην ανάπτυξη και εμπέδωση των δημοκρατικών διαδικασιών. Δεν μας πτοούν τα πισωγυρίσματα και τα τεχνητά φράγματα που υψώνουν όσες πολιτικές δυνάμεις φοβούνται την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στη δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε πρακτικές και νόμους που θέτουν προσκόμματα στην ελεύθερη βούληση των πολιτών με τις όσες λίγες (εκλογικά) και πολλές δυνάμεις διαθέτουμε.      

Άλκης Παπής

Αναπληρωτής Πρόεδρος

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών