Εκκληση Μπέκαμ για μια ενωμένη Βρετανία

Σε μία προσπάθεια να συμβάλει στην ενότητα της Βρετανίας ο πρώην άγγλος ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ  τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Ο Μπέκαμ, που είχε διατελέσει πρεσβευτής της Βρετανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, κάλεσε τους Σκωτσέζους να ψηφίσουν «όχι» και να διατηρήσουν ακέραιο το βρετανικού κράτους στο επικείμενο δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου.

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιοποίησε ο 39χρονος αστέρας του βρετανικού ποδοσφαίρου παραδέχτηκε ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να πει στους Σκωτσέζους πώς θα ψηφίσουν, αλλά προειδοποίησε για την «τεράστια επίδραση» των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για «όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Εβλεπα σε κάθε σκωτσέζο παίκτη και οπαδό το ίδιο πάθος με τους Αγγλους στους αγώνες και αυτό ήταν ένας κοινός δεσμός που ανέκαθεν θαύμαζα και με τον οποίο ταυτιζόμουν», είπε ο Μπέκαμ ανακαλώντας ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «εκπροσωπώντας τη Βρετανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες αισθάνθηκα και τότε το ίδιο πάθος. Δουλέψαμε όλοι μαζί και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος να μας βλέπω να αγωνιζόμαστε μαζί εναντίον όλου του κόσμου. Πήρα την ίδια ικανοποίηση βλέποντας τους Βρετανούς σερ Κρις Χόι και Αντι Μάρεϊ να κερδίζουν το χρυσό μετάλλιο, όση πήρα και για τους Σκωτσέζους Τζες Ενις και Μο Φάρα».

Κλείνοντας την επιστολή του, ο Μπέκαμ εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι Σκωτσέζοι «θα ψηφίσουν με γνώμονα την ανανέωση του ιστορικού δεσμού τους με την Αγγλία που ήταν τόσο επιτυχημένος αυτά τα χρόνια όντας αντικείμενο φθόνου για όλον τον κόσμο».

Δηλώσεις κατά τις ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχουν κάνει πρόσφατα η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, ο βρετανός δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν και οι κορυφαίοι βρετανοί αθλητές Στιβ Ρεντγκρέιβ και Τάνι-Γκρέι Τόμσον.