Εκκίνηση αύριο για το 59ο Ράλι Ακρόπολις

Από το Ζάππειο ξεκινά αύριο, Πέμπτη, το απόγευμα στις 17.00 το 59ο Ράλι Ακρόπολις.

Το πρόγραμμα του φετινού αγώνα είναι μειωμένο κατά μια ημέρα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Το αγωνιστικό μέρος θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 31 Μάιου έως την Κυριακή 2 Ιουνίου.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 49 πληρώματα.

Αμέσως μετά την τελετή εκκίνησης θα πραγματοποιηθούν δύο ειδικές διαδρομές. Η πρώτη είναι  Κινέττα – Πίσσια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος ειδική διαδρομή του αγώνα, φτάνει τα 47,7 χλμ. και κρύβει πολλές παγίδες. Το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο μπαίνει σε αυτή την ειδική στις 18.28.

Οι φίλοι των αγώνων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μια νυχτερινή ειδική διαδρομή. Η δεύτερη ειδική διαδρομή, μήκους 26,05 χλμ., ξεκινά στις 21.26.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 1 Ιουνίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ ειδικές διαδρομές. Την Κυριακή, 2 Ιουνίου, τα πληρώματα θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε τρεις ειδικές και στην Power Stage. Τερματισμός στις 15.00 στο Λουτράκι. Οι 14 ειδικές διαδρομές έχουν μήκος 306,53 χλμ.

Και φέτος πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα έχουν οι εργοστασιακές ομάδες. Αισθητή είναι η απουσία του εννέα φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, Σεμπάστιαν Λέμπ. Ο Γάλλος οδηγός αγώνων έχει επιλέξει άλλες αγωνιστικές δραστηριότητες γι αυτή την περίοδο.

Η πρωτοεμφανιζόμενη στα ελληνικά βουνά εργοστασιακή ομάδα της VW Motorsport, καθως και οι εμπειρες ομάδες της Citroen και της Ford, διεκδικούν την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης.

Προβλέπεται σκληρή μάχη στα ελληνικά βουνά μεταξύ των πρωτοπόρων στη βαθμολογία με 122 βαθμούς Οζιέ – Ινγκράσια(VW Polo R WRC), Χίρβονεν – Λέτινεν( Citroen DS3 WRC) με 57 βαθμοί και Λάτβαλα-Αντίλα (VW Polo R WRC) με 49 βαθμούς. Πολλές ελπίδες για μια καλή εμφάνιση έχει και ο ενθουσιώδης νέος οδηγός Οστμπεργκ(Ford Fiesta RS WRC), που συγκεντρώνει 38 βαθμοί.

Οι ελληνικές συμμέτοχες έφτασαν τις 33, από αυτές οι επτά παίρνουν μέρος σε όλο τον αγώνα. Οι υπόλοιπες τρέχουν σε τμήματα του αγώνα και βαθμολογούνται μόνο για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Περισσότερες πιθανότητες για μια καλή εμφάνιση στην πρώτη κατηγορία συγκεντρώνει ο Λάμπρος Αθανασούλας (Mitsubishi Lancer Evo X).

Την ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με το Mitsubishi Lancer EVO X, είχε χθες ο Λάμπρος Αθανασούλας. Χρησιμοποιώντας ένα τμήμα της ειδικής διαδρομής Αθίκια, ο Έλληνας οδηγός είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και να ρυθμίσει το αυτοκίνητο, που προετοιμάζει η Ralliart Italy σε μια διαδρομή αρκετά αντιπροσωπευτική αυτών του αγώνα.

Ο ίδιος δήλωσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Το αυτοκίνητο είναι πολύ καλό, πρέπει μόνο να συνηθίσω το βάρος του, ειδικά στα κατηφορικά κομμάτια. Είναι πολύ καλό το ότι η πρώτη μέρα τού αγώνα διεξάγεται σε γνωστές για εμάς ειδικές διαδρομές. Έτσι, θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στο αυτοκίνητο και όχι τόσο στον δρόμο». Σε ό,τι φορά τους στόχους του, ο νικητής της κατηγορίας Παραγωγής το 2009 είπε: «θέλουμε την? άτυπη νίκη στην κατηγορία WRC-2. Μπορεί να μην προσμετρούμε επίσημα, αλλά κακά τα ψέματα, θα κοιτάμε τους χρόνους των υπολοίπων και θα συγκρινόμαστε μαζί τους».

Σημειώνεται ότι οι Αθανασούλας – Ζακχαίος επέλεξαν να μη βαθμολογηθούν στην κατηγορία WRC-2.

Στη νεοσύστατη κατηγορία WRC 2, την πρώτη θέση θα διεκδικήσει και ο πρωτοπόρος στη σχετική κατάταξη και νικητής στους αγώνες στο Μεξικό και στην Αργεντινή, Αμπουνλαζίζ Aλ-Kουάουρι, από το Κατάρ (Ford Fiesta RRC). Ο πρώην πιλότος της Formula 1, Κουμπίτσα, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε έναν δύσκολο χωμάτινο αγώνα με Citroen DS3 RRC.

Παρόντες θα είναι και οι δέκα νεαροί οδηγοί που συμμετέχουν στην κατηγορία Junior WRC.