Εκδήλωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στις ΚΑ

Με πανό που έγραφαν «Απαιτούμε εφαρμογή των συμφωνιών», «Το κράτος να τηρήσει τα συμφωνηθέντα» «Σεβασμός στις συμφωνίες Κυβέρνησης-Συντεχνιών» κ. ά., δεκάδες εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές μαζεύτηκαν στις 10:30 το πρωί έξω από το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων με αφορμή τη συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας και για τις αποφάσεις για τερματισμό υπηρεσιών αριθμού προσωπικού του κρατικού αερομεταφορέα.

Η Αστυνομία έλαβε ισχυρά μέτρα ασφαλείας κλείνοντας τον δρόμο έξω από την Βουλή. Μεγάλος αριθμός ανδρών της ΜΜΑΔ με αντιδιαδηλωτικές εξαρτήσεις παρατάχθηκε στην κεντρική είσοδο του κτηρίου της Βουλής που έκλεισε καθώς και στα δύο σημεία έξω από τον δρόμο της Βουλής που έκλεισε για την τροχαία.

Σε κάποια στιγμή απειλήθηκαν επεισόδια όταν οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την έξοδο του χώρου στάθμευσης της Βουλής, γιουχαίζοντας επισήμους που έβγαιναν με τα αυτοκίνητα τους για να φύγουν. Για λόγους ασφαλείας συγκεντρώθηκε αστυνομική δύναμη για να αποτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις.

Ο Πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ Ανδρέας Πιερίδης είπε ότι «ζητούμε εφαρμογή της απόφασης του ίδιου του Υπουργικού Συμβουλίου για αποζημιώσεις στους εργαζόμενους», προσθέτοντας πως «ετσιθελισμοί από οποιονδήποτε Υπουργό δεν περνούν».

Σε σχέση με τον πλεονασμό, σημείωσε, ότι έχουν γίνει σοβαρές παρανομίες. «Εχουν προσλάβει ωρομίσθιους πριν λίγες μέρες και απέλυσαν μόνιμο προσωπικό. Πού είναι το Υπουργείο Εργασίας; Απολύουν καθαρίστριες στο Τμήμα Τροφοδοσίας και παραχωρούν υπηρεσίες σε τρίτους. Ολοι ενωμένοι πρέπει να απαιτήσουμε ‘όχι στους ετσιθελισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου, όχι στα εκτελεστικά πρόσωπα που έβαλαν κάποιοι για να εκτελέσουν τους εργαζομένους αλλά ναι στον κοινωνικό διάλογο, ναι στην κοινωνική συνοχή, ναι στην διατήρηση των Κυπριακών Αερογραμμών. Η απόφαση τους είναι μια – σήμερα οι πρώτοι 200 και τον Σεπτέμβριο οι υπόλοιποι . Θα κλείσουν τις Κυπριακές Αερογραμμές αυτοί οι κύριοι αλλά δεν θα τους το επιτρέψουν οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους τους είπε ότι «έβαλαν εντεταλμένα όργανα να σας εκτελέσουν».

«Χαμογελούν στις τηλεοράσεις ότι εφάρμοσαν το σχέδιο. Όχι κύριε Πρόεδρε των Κυπριακών Αερογραμμών, είσαι απάνθρωπος και αναιρείς τις υποσχέσεις σου. Καλούμε την Κυβέρνηση να τον βάλει στην θέση του», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου απευθυνόμενος στους εργαζόμενους είπε πως «χθες ήταν ένα αποκορύφωμα μιας συνωμοσίας που ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη, μιας συνωμοσίας που έλεγε ότι εμείς θα εφαρμόσουμε μονομερώς τους πλεονασμούς ανεξάρτητα από τι συμφωνία έγινε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 12 Απριλίου και ανεξάρτητα από το ότι το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε με απόφαση του».

Εχουν ανακαλέσει την υπογραφή τους, συνέχισε, και οι ίδιοι δεν σέβονται τον θεσμό του κράτους, δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που πήραν και εκβιαστικά ο Υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο – που μόλις διορίστηκε από τους ίδιους – ότι προχωράτε στους πλεονασμούς χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση που έχουμε για την παροχή αποζημιώσεων – που ξεκινούν από την 1/1/2014 και θα δοθούν σε τρία χρόνια σε έξι μηνιαίες δόσεις.

«Αυτή η συμπεριφορά είναι αυταρχική. Όμως δεν έμειναν μέχρι εδώ. Εκβιάζουν ασύστολα τους εργαζόμενους λέγοντας τους ότι μην αντιδράσετε γιατί υπάρχει και σχέδιο Β. Χθες ο Πρόεδρος του ΔΣ ξεγέλασε τις συντεχνίες υποσχόμενος ότι δεν θα δώσει επιστολές πριν την συνάντηση της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο στην οποία θα συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς των Ομοσπονδιών ΠΕΟ και ΣΕΚ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήταν όλα προγραμματισμένα κι έγινε παρέμβαση ώστε να δοθούν οι επιστολές για να δείξουν την δύναμη τους, ότι η Κυβέρνηση μπορεί να επιβάλλεται και να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συμφωνίες που προηγήθηκαν.

Σε αυτή την πορεία της εφαρμογής σχεδίου αναδιάρθρωσης, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, μόνο οι εργαζόμενοι έχουν λόγο που έδωσαν την ψυχή τους για να υπάρχει σήμερα αυτή η εταιρεία.

«Το κράτος έχει κηρυχθεί αναξιόπιστο με το να αποσύρει τις ίδιες τις συμφωνίες και αποφάσεις που έκαμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε τους εργαζομένους να είναι ενωμένοι και έτοιμοι να αντιδράσουν για συνέχιση του αγώνα ώστε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες για την αξιοπρέπεια τους προσθέτοντας ότι «στέλλουν τον κόσμο στην ανεργία χωρίς καμιά πιθανότητα επιβίωσης».

Οι διαμαρτυρόμενοι εξέφρασαν την πικρία τους λέγοντας ότι «κάθε μονάδα εργαζομένου που απολύεται στις Κυπριακές Αερογραμμές ίσον μια οικογένεια, η οποία βγαίνει μέσα σε τούτο το ανεργιακό χάος αφού δεν πρόκειται να βρούμε δουλειά και μιλούμε για οικογένειες που είναι υπόλογες σε δάνεια, σε παιδιά που σπουδάζουν και στις υποχρεώσεις μιας οικογένειας που θέλει να συντηρηθεί».