Εισβολή στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη η συνάντηση Λαβρόφ και Κουλέμπα στην Αττάλεια

Ξεκίνησε στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία, η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε η Μόσχα και επιβεβαίωσε Τούρκος διπλωμάτης.

«Η συνάντηση ξεκίνησε», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που δείχνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να κάθεται απέναντι από τη ρωσική.

«Η συνάντηση ξεκίνησε» , δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που δείχνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να κάθεται απέναντι από τη ρωσική.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με Τούρκο διπλωμάτη, στόχος των συνομιλιών είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν φθάσει χθες Τετάρτη το βράδυ στην Αττάλεια και διαμένουν σε διαφορετικά ξενοδοχεία.

Αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με έναν χαμογελαστό Κουλέμπα, τον οποίο χαιρέτισε αγκαλιάζοντάς τον. Ο Λαβρόφ αντίθετα εμφανίστηκε βλοσυρός.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία, αναμένεται ότι θα επιμείνει σε «τρία σημεία κλειδί» στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του: «Άμεση κατάπαυση του πυρός, βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, τη Χάρκιβ, τη Σούμι, τη Βολνοβάχα και άλλες ουκρανικές πόλεις, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας».

Πριν την αναχώρησή του ο Κουλέμπα είχε αναφέρει σε βίντεο που είχε αναρτήσει στο Facebook ότι έχει «περιορισμένες» προσδοκίες από τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ διότι η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει σφοδρά και να πολιορκεί μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό ότι οι δύο υπουργοί δέχθηκαν να συναντηθούν στην Τουρκία αντί για αλλού», επεσήμανε Τούρκος διπλωμάτης στο AFP. «Η Τουρκία ελπίζει πάνω απ’ όλα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι» από τον βομβαρδισμό σε παιδιατρικό νοσοκομείο
Την ιδια στιγμή, παγκόσμιο αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη χθες, Τετάρτη. Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν από τον ρωσικό βομβαρδισμό, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές της πόλης αυτής στην Ουκρανία.

«Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι», ανέφεραν οι αρχές στον λογαριασμό τους στο Telegram.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 τραυματίες.

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε υποστηρίξει πως οι καταγγελίες της Ουκρανίας είναι «ψευδείς ειδήσεις», εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν επίσης σήμερα πως ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει κάποιες συνοικίες της Μαριούπολης, μια πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και ημέρες.

Οι ουκρανικές αρχές ανοίγουν 7 «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» σήμερα
Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε πως η Ουκρανία ανοίγει σήμερα 7 «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, το λιμάνι στην νότια Ουκρανία.

Άμαχοι άρχισαν σήμερα να αποχωρούν από την πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία μέσω «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για τρίτη ημέρα, έπειτα από συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός, δήλωσε παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Πόλεμος στην Ουκρανία
Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη αυτήν την εβδομάδα βάσει συμφωνιών με τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Κόσμος επίσης εγκαταλείπει τους κοντινούς οικισμούς στην Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε ο Ζιβίτσκιι.

«Οι οχηματαπομπές (αυτών που απομακρύνονται) φεύγουν. Υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός!», σημείωσε.

Παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου Ολέκσιι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες, Τετάρτη, από χωριά και πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σύμβουλος Πούτιν: Η Μόσχα τελικά θα βγει νικήτρια από τις κυρώσεις
Στο μεταξύ, ο Σεργκέι Σεμεζόφ, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής αμυντικής εταιρείας Rostec και στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία απέτρεψε μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, ενώ τόνισε ότι η χώρα του θα βγει νικήτρια από τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση.

«Δεν θα είναι μια εύκολη ζωή», επεσήμανε ο Σεμεζόφ. «Οι κυρώσεις είναι αρκετά σοβαρές», πρόσθεσε.

«Αλλά αν κοιτάξετε την Ιστορία της Ρωσίας, η Ρωσία στη διάρκεια όλης της Ιστορίας της μαχόταν εναντίον διάφορων κυρώσεων, εχθρών που την περικύκλωναν και πάντα έβγαινε νικήτρια», τόνισε.

«Το ίδιο θα συμβεί και τώρα», κατέληξε, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ «θα πάρει χρόνο» – «Απάνθρωπες και δειλές» επιθέσεις της Ρωσίας
Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν είναι κάτι που θα συμβεί «αύριο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. «Θα πάρει χρόνο», πρόσθεσε ο Μπον αναφερόμενος στις συνομιλίες που διεξάγονται για το αν θα πρέπει η Ουκρανία να ενταχθεί με ταχείς διαδικασίες στην ΕΕ ως ένδειξη αλληλεγγύης μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ κατήγγειλε τις «απάνθρωπες και δειλές» επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά τον βομβαρδισμό χθες, Τετάρτη, ενός νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη.

Κατεστραμμένο παιδιατρικό νοσοκομείο από βομβαρδισμό στη Μαριούπολη
«Μπορώ να το πω εξ ονόματος της γαλλικής κυβέρνησης: τα πλήγματα της Ρωσίας εναντίον του νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη είναι απάνθρωπα και δειλά. Στόχος έγιναν γυναίκες, παιδιά, υγειονομικό προσωπικό, είναι αχαρακτήριστο και ζητούμε εκ νέου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Ατάλ στο RTL.

Ο Ατάλ τόνισε παράλληλα ότι «εξακολουθούμε να θέλουμε να πάμε πιο μακριά σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις (εναντίον της Ρωσίας) και θέλουμε να προετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια ώστε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι. Θα υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων» στη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βερσαλλίες.

«Αυτό πάνω στο οποίο θα εργαστούμε κυρίως στη διάρκεια αυτής της συνόδου είναι πώς θα μπορέσουμε να πάψουμε να εξαρτόμαστε από τη Ρωσία για να ζεσταθούμε, για να μετακινηθούμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.