Ειρωνικά σχόλια των Σκοπίων για τα ευρήματα στην Αμφίπολη

Τα πρόσφατα ευρήματα στην Αμφίπολη και όσα πρόκειται να έρθουν στο φως κατά την πορεία των ανασκαφών, φαίνεται να έχουν αισθητά θορυβήσει τη γείτονα χώρα που, σε μία προσπάθεια να… διασκεδάσει τους φόβους της, επιδίδεται σε ειρωνικά σχόλια για την Ελλάδα.

Με εκτενή σχόλιά τους, τα έντυπα αλλά και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων έχουν επιδοθεί σε ένα – προφανώς κατευθυνόμενο – παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων αποκαλύπτωντας ωστόσο και τους ενδόμυχους φόβους τους για την αποκάλυψη της κίβδηλης ταυτότητάς τους. Μεταξύ των ειρωνικών σχολίων τα οποία ακούγονται διαρκώς είναι και η πρόθεση των Σκοπίων να συνδράμουν στις ανασκαφές μια και οι Έλληνες δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα χρήματα. “Εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.  Ο καθηγητής αρχαιολογίας Βίκτορ Λίλκικ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Sitel, ανάφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του είναι πρόθυμοι να συνδράμουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του τάφου του Αλέξανδρου του Δ και της Ρωξάνης, εφόσον φυσικά τους ζητηθεί. Ανέφερε επίσης, πως ενώ έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά.

Ενδεικτικό στοιχείο της γενικότερης παράκρουσης που επικρατεί στα Σκόπια το χρονικό αυτό διάστημα για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι η δημιουργία μία φανταστικής ομιλίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής του NATO. Η ομιλία αυτή που δημοσιεύτηκε σε σκοπιανή εφημερίδα αναφέρει: «Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την προσωπική χαρά και ευχαρίστησή μου, που δημιουργείται από την σημαντική πρόσφατη ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη, μια ξεχωριστή ανακάλυψη στον τομέα της διεθνούς αρχαιολογίας».

Η καθημερινή εφημερίδα των Σκοπίων  Utrinski.mk, φιλοξενεί άρθρο του γνωστού αρχαιολόγου Πάσκο Κούζμαν, πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας. Στο άρθρο του, ο Κούζμαν υποστηρίζει μεταξύ άλλων, πως ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να βρίσκεται  στην Αίγυπτο, στην Αλεξάνδρεια ή στο έδαφος της σημερινής «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», στο νότιο τμήμα της, στο παλιό νεκροταφείο Παιονία. Χαρακτηρίζει την ανακάλυψη αναμφίβολα σημαντική όμως,«αν θέλουμε να δούμε τα αποτελέσματα, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Αμφίπολη βρίσκεται στη «Μακεδονία»(εννοώντας τα Σκόπια) , αναφέρει χαρακτηριστικά . Και συνεχίζει: «Επομένως, όλοι θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με την τρέχουσα εύρεση. Εξάλλου, η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σαν να ανακαλύπτεται ο τάφος του Χριστού. Θα είναι μια σημαντική ανακάλυψη για όλο τον κόσμο».