Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης θέλει το ΠΑΣΟΚ

«Οι εξελίξεις στην Κύπρο μας κάνουν όλους να είμαστε πιο προσεκτικοί και διορατικοί σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας και πιο ταχείς και αποτελεσματικοί στο εσωτερικό» και γι’ αυτό το λόγο το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «και η αντιπολίτευση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλει στην προσπάθεια για εθνική συνεννόηση». Μέσω άτυπης ενημέρωσης το ΠΑΣΟΚ ζητά να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης συνεργασίας και οι κανόνες λειτουργίας των σχέσεων των τριών εταίρων, ενώ θεωρεί απαραίτητη την ανάδειξη ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «αποκτά ιδιαίτερη σημασία η θέση μας και σε σχέση με τη διαπραγμάτευση κατά το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι για να μην υπάρξουν άλλα μέτρα θα πρέπει να επαναφέρουμε τη συζήτηση με τους εταίρους μας σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος και την πραγματική επιμήκυνση».

«Τώρα γίνεται σαφές πόσο δίκιο είχε το ΠΑΣΟΚ όταν ζητούσε επίμονα, χωρίς να εισακουστεί τελικά, πρώτα να καθοριστούν οι στόχοι και μετά να προχωρήσουμε στην εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων», αναφέρει η άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ.

Στην Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι «είναι αναγκαίο να συμβάλουμε ενεργά και δημιουργικά στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική προώθηση του κυβερνητικού έργου και αποτρέπουν την καθήλωση και την ακινησία, κάνοντας όμως ιδιαίτερα διακριτό το στίγμα του ΠΑΣΟΚ μέσα από αυτές  (π.χ. πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τις ευπαθείς ομάδες, το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας)» καθώς, όπως αναφέρουν, «οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ θέλουμε να υιοθετούνται  από την κυβέρνηση γιατί τις θεωρούμε αναπτυξιακά και κοινωνικά αναγκαίες. Δεν θέλουμε να κάνουμε  τον πιο καλό ή τον πιο ευαίσθητο. Θέλουμε να είμαστε εθνικά και κοινωνικά χρήσιμοι και αποτελεσματικοί».

Ενόψει της άφιξης των επικεφαλής της τρόικας, κύκλοι της Ιπποκράτους σημειώνουν ότι «περιμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τις εκκρεμότητες και ειδικότερα: το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το ΕΕΤΗΔΕ, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την εκτέλεση του προϋπολογισμού ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες, τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία».