Εθνικό Συμβούλιο: Νέα σύσκεψη τις αμέσως επόμενες μέρες

Εθνικό Συμβούλιο: Νέα σύσκεψη τις αμέσως επόμενες μέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Πρόεδρος προέβη σε μια εκτενή αναφορά για όλες τις εξελίξεις που προκύπτουν μετά και από την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι νέες τουρκικές προκλήσεις, αλλά και ο συντονισμός μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την πρόθεση του, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη των όσων περιλαμβάνονται στο νέο παράνομο πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας που έχουν υπογράψει κατοχικό καθεστώς και Τουρκία, να προβεί σε μια νεότερη ενημέρωση μέσω επιστολών, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους θεσμούς της ΕΕ, τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τις ΗΠΑ και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και εισηγήσεις επί των θεμάτων που έχουν συζητηθεί.

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη χρηματοδότηση που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, αλλά και όσον αφορά ενέργειες που γίνονται για αντιμετώπιση των συνεπειών από τις νέες πληθωριστικές πιέσεις, πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση σε ένα πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα.

Αναγνωρίζεται από όλα τα πολιτικά κόμματα η ανάγκη να αξιοποιηθεί στο έπακρον όλο το ποσό που μας αναλογεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μετά από συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών, και αφού τέθηκαν επί τάπητος πολλά θέματα, αποφασίστηκε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες, υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών θα ακολουθήσει μια νέα σύσκεψη.

Στη σύσκεψη αυτή θα παραστούν και οι πολιτικοί αρχηγοί συνοδευόμενοι από πρόσωπα των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων, έτσι ώστε να γίνει μια πιο λεπτομερής συζήτηση, με στόχο πάντα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τις νομοθεσίες που τίθενται ως προαπαιτούμενα από τα όσα προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να αξιοποιήσουμε το συντομότερο ολόκληρο το ποσό που μας αναλογεί.

Το ποσό θα δοθεί σε δόσεις και αυτό που έχει μεγάλη σημασία τη δεδομένη στιγμή είναι να προχωρήσει το νομοσχέδιο που αφορά την προστασία των εγγυητών και όχι μόνο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το αίτημα μας για να λάβουμε την πρώτη δόση».

Ερωτηθείς είπε ότι ο Πρόεδρος θα ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις στις επιστολές που θα αποστείλει. «Όσον αφορά την άρνηση της άλλης πλευράς για να προχωρήσει η συζήτηση για τα ΜΟΕ θα επαναλάβω αυτό που λάβαμε από την πρώτη στιγμή που λάβαμε την απόρριψη, ότι ως Κυβέρνηση, ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα σταματήσουμε τις όποιες προσπάθειες μας έως ότου ικανοποιηθούν οι δύο βασικοί στόχοι.

Ο πρώτος είναι βεβαίως να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος και ο δεύτερος, να επαναφέρουμε το Κυπριακό σε τροχιά επίλυσης και να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς είπε ότι «δεν έχουμε αποσύρει και ούτε θα αποσύρουμε τα ΜΟΕ. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας.

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων δεν είχε ποτέ φύγει από το προσκήνιο. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο παρέμενε και παραμένει το θέμα των κυρώσεων και αναλόγως των εξελίξεων και αφού αναλύσουμε όλα τα δεδομένα, θα πρέπει να αναμένουμε και τις νέες αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».