“Εδώ Πολυτεχνείο”, 39 χρόνια μετά

Δεύτερη μέρα σήμερα των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου και εκατοντάδες  Αθηναίοι, συγκεντρώνονται από το πρωί, όπως κάθε χρόνο, στο χώρο του Πολυτεχνείου για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο,  ως φόρο τιμής στην εξέγερση του Νοέμβρη του ΄73. Νωρίτερα, επικράτησε ένταση για λίγο, όταν ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πήγε στο Πολυτεχνείο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τον εορτασμό της 39ης επετείου .

Φοιτητές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του υφυπουργού με αποτέλεσμα να φυγαδευτεί στο κτίριο της πρυτανείας ενώ χρειάστηκε να σχηματιστεί ανθρώπινο τείχος για να αποχωρήσει.

Σε αντίθεση με τη χθεσινή επεισοδιακή ημέρα, σήμερα, το κλίμα στο Πολυτεχνείο είναι σχετικά ήρεμο. Το πρωί, κατέθεσαν στεφάνια ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Τσικρικάς, επικεφαλής αντιπροσωπείας, εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων καθηγητών και δασκάλων (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ).

Οι δηλώσεις όλων επικεντρώθηκαν στο κεντρικό σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», που   μετά από 39 χρόνια, αποτελούν τις βασικές διεκδικήσεις των ελλήνων.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τις περικοπές και τις μειώσεις που γίνονται στην Παιδεία, ενώ οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων έκαναν λόγο για αναβίωση του φασισμού στις ημέρες μας, με το μόρφωμα «Χρυσή Αυγή».

Στην προγραμματισμένη εκδήλωση- συναυλία προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη, παρόντος του συνθέτη, ο ίδιος δήλωσε: «Εύχομαι να ξυπνήσει ο ελληνικός λαός. Είναι τα ίδια και χειρότερα».

Η κατάθεση στεφανιών θα συνεχιστεί ως τις 9 το βράδυ, που θα κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου, ενώ γίνονται συνεχώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.

Για την αποφυγή επεισοδίων την περιφρούρηση  του χώρου και των εκδηλώσεων  έχει αναλάβει η  ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι, ενώ η Σύγκλητος θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση.

Αύριο, 17 του Νοέμβρη, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο , με την πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, στις 3 το μεσημέρι. Στις 2, θα κλείσουν οι πύλες του Ιδρύματος, για να αρχίσει η καθιερωμένη εκδήλωση με ομιλίες και προσκλητήριο νεκρών. Η πορεία, με επικεφαλής τη σημαία του Πολυτεχνείου, αναμένεται να αρχίσει μετά το τέλος της κεντρικής εκδήλωσης.