ΕΔΕΚ: Φορολογική αμνηστία για επαναπατριζόμενα κεφάλαια

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η πραγματική οικονομία είναι η έλλειψη ρευστότητας, γεγονός που οδηγεί πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο και ενισχύει την ύφεση και την ανεργία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, απαιτείται η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων που θα ενισχύουν τη ρευστότητα και θα στηρίζουν την ανάπτυξη.

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση φορολογικής αμνηστίας για κεφάλαια που θα επαναπατριστούν θα πρέπει να υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει πραγματική συμβολή στο στόχο της τόνωσης της οικονομίας, μέσα από εκ των προτέρων αξιολόγηση του μέτρου, χωρίς την ίδια στιγμή να έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη για πάταξη κάθε μορφής φοροδιαφυγής.

Στο οποιοδήποτε σχέδιο παροχής φορολογικών κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πέραν των περιορισμών που κατ’ αρχήν αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, και τα ακόλουθα:

1. Το μέτρο θα πρέπει να αφορά όσους αποδεδειγμένα, μέσω κατάστασης λογαριασμού, είχαν κατατεθειμένα κεφάλαια στο εξωτερικό πριν την 31/11/2012, ώστε σε καμία περίπτωση να μην επιβραβευθούν αυτοί που γνωρίζοντας τα περί κουρέματος φυγάδευσαν τεράστια ποσά στο εξωτερικό πριν τα δύο Eurogroup

2. Ανάμεσα στις επενδύσεις που θα επιτρέπονται με τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια, πρέπει να είναι και η παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις με σαφέστατη δέσμευση ότι αυτή θα οδηγήσει σε εργοδότηση συγκεκριμένου αριθμού ανέργων.

3. Όσοι εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη ρύθμιση για τα ποσά που επαναπατρίζονται δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν άλλες διευκολύνσεις που παραχωρήθηκαν την περίοδο μετά το Eurogroup.

4. Το ποσοστό με το οποίο θα επιβαρύνονται τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια θα πρέπει να είναι τέτοιο που από τη μια να αποτελεί κίνητρο αλλά από την άλλη, συνδυαζόμενο με τον τρόπο επένδυσης και τα έσοδα από το φόρο όπως το ΦΠΑ που θα δημιουργηθούν, να μην αποτελεί πρόκληση για τα άτομα που εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

5. Να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το μέτρο γίνεται μια φορά και δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Επιπλέον για σκοπούς ενίσχυσης των οικονομικών του κράτους η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε φορολόγηση όλων των καταθέσεων, που ανήκουν σε κατοίκους Κύπρου και βρίσκονται κατατεθειμένες σε τράπεζες εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν έχουν δηλωθεί στο φόρο εισοδήματος αλλά ούτε έχουν ενταχθεί στο σχέδιο επαναπατρισμού κεφαλαίων. Η φορολόγηση θα μπορούσε να γίνει μέσω διακρατικής συνεννόησης, κάτι το οποίο πέτυχε και η Ελλάδα με την Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

Καταλήγοντας, τονίζουμε ακόμα μια φορά πως το φαινόμενο της φοροδιαφυγής αποτελεί ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που μειώνει σημαντικά τα έσοδα του κράτους, αλλά έχει ταυτόχρονα και σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Την ώρα που ο Κύπριος εργαζόμενος βιώνει τις συνέπειες των αποκοπών και της ανεργίας, ο συνταξιούχος βλέπει τη σύνταξη του να συρρικνώνεται και ο ιδιοκτήτης της μικρομεσαίας επιχείρησης αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας, είναι αδιανόητο κάποιοι να αποκρύβουν εισοδήματα από τις φορολογικές αρχές ή να μην καταβάλλουν τους οφειλόμενους φόρους.

Ως ΚΣ ΕΔΕΚ μέσα από την ολοκληρωμένη πρόταση μας για έξοδο από την κρίση που καταθέσαμε πρόσφατα, προτείνουμε την εφαρμογή ενός νέου συστήματος φορολογικού ελέγχου με την εφαρμογή νέων σύγχρονων διαδικασιών ελέγχου της φοροδιαφυγής παρόμοιες με αυτές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει άμεσα τις προτάσεις μας αυτές ώστε επιτέλους να παταχθεί αποφασιστικά το απαράδεκτο φαινόμενο της φοροδιαφυγής στον τόπο μας.