Απεργία στα ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κανάλια-μέτοχοι της Digea- (Αλφα, ΑΝΤ1, Mega , Μακεδονία, ΣΚΑΙ και STAR ) ημέρα τελικής συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ, μετά από απόφαση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της Ένωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού – Ηλεκτρονικού Τύπου και της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής.

Οι Ενώσεις προειδοποιούν ότι ο απεργιακός αγώνας «θα έχει διάρκεια, καθώς είναι διαρκής η απαίτηση να αποδείξουμε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν είναι μόνοι τους» και προσθέτουν ότι «η απόφαση της 11 ης Ιουνίου και η επιμονή έκτοτε της κυβέρνησης για εξαφάνιση της ΕΡΤ, αποκαλύπτουν έναν ευρύτερο σχεδιασμό και μια στρατηγική δραματικής συρρίκνωσης αν όχι εξαφάνισης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα».

Οι Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ, καταγγέλλουν την Ελληνική Κυβέρνηση ότι «αποφάσισε και διέταξε τη διάλυση της ΕΡΤ και στη θέση της προσπαθεί να δημιουργήσει ένα παράνομο, ψευδεπίγραφο, συρρικνωμένο μόρφωμα τηλεόρασης» και προσθέτουν ότι «ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής, το περιεχόμενο του ν/σ για τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ, αποκαλύπτουν ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός οδηγεί σε ακόμη ασφυκτικότερο έλεγχο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Οι Ενώσεις του Τύπου αναφέρουν επίσης ότι με την εξαφάνιση της ΕΡΤ παραδίδεται ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των συχνοτήτων στο μεγάλο κεφάλαιο στο χώρο των ΜΜΕ, στους μετόχους της DIGEA λέγοντας ότι «η κυβέρνηση βιάζεται για το συνολικό και τελικό ξεκαθάρισμα με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση ολόκληρου του φάσματος των συχνοτήτων, ολόκληρου του ψηφιακού χάρτη της χώρας από τους ιδιώτες-καναλάρχες της Digea , οι οποίοι θα διαθέτουν την παγκόσμια πρωτοτυπία να είναι ταυτόχρονα οι μοναδικοί «παραγωγοί» και «πάροχοι» του συνόλου του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος στη χώρα».

Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνεται ότι με την εξαφάνιση- συρρίκνωση της ΕΡΤ μοιραία η ανεκτίμητη περιουσία της, ο τεράστιος τεχνολογικός εξοπλισμός της ( HD , ψηφιακά μηχανήματα, πομποί κ.α.) θα παραδοθούν σε ιδιώτες.

Την ίδια στιγμή η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την τηλεόραση του ΣΚΑΙ για «απεργοσπασία και τρομοκράτηση των συναδέλφων», αναφέροντας ότι «η διοίκηση της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ πιστή στις αυταρχικές της πρακτικές και τις αντεργατικές της συμπεριφορές, έχει οργανώσει απεργοσπαστικό μηχανισμό που πρωτοστατούν και «συνάδελφοι», οι οποίοι έχουν εργαστεί κατά το παρελθόν στην ΕΡΤ και μάλιστα με προκλητικά παχυλούς μισθούς».

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, σημειώνει ότι όπως και σε προηγούμενες τέτοιες θλιβερές απεργοσπαστικές συμπεριφορές, θα ζητήσει από τα Πειθαρχικά Όργανα της Ένωσης να επιληφθούν.