ΕΔΕΚ: Τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

Δυστυχώς η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταδεικνύει ότι τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Κι αυτό, παρʼ όλο που τα καταθετικά επιτόκια έχουν μειωθεί σημαντικά.

Η πιστωτική στενότητα πλήττει την πραγματική οικονομία και οδηγεί τις επιχειρήσεις στα όρια τους. Η έλλειψη ρευστότητας με τα υψηλά επιτόκια βραχυκυκλώνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και να προχωρούν στη σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας.

Οι παραχωρήσεις δανείων στην Κύπρο ανέκαθεν χορηγούνταν από τις καταθέσεις που υπήρχαν στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται σε 49,7 δις και τα δάνεια σε 66 δις, κάτι που ουσιαστικά εξανεμίζει τις δυνατότητες χορήγησης πιστωτικών διευκολύνσεων.

Πέραν αυτού, τα υψηλά δανειστικά επιτόκια αυξάνουν σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στον απλό πολίτη που προσπαθεί μετά δυσκολίας να ανταποκριθεί στις δόσεις του στεγαστικού του δανείου.

Είναι απαραίτητο μέσα από μια συνολική και συναινετική προσπάθεια να υπάρξει σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και επανάκτησης της εμπιστοσύνης σε αυτό ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.

Επιπλέον, τα τραπεζικά ιδρύματα, όσο προχωρά η ανανέωση καταθέσεων με χαμηλότερα επιτόκια, πρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις των χρεώσεων τους προς τους δανειολήπτες. Αναμένουμε να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιαρθρώσεων των δανείων που θα διευκολύνει τους πολίτες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους ώστε να αποφύγουμε μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, με εκποιήσεις κατοικιών και αστέγους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΣ ΕΔΕΚ