ΕΔΕΚ: Σημαντική η απόφαση Ισραήλ για ΦΑ

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ για το Φυσικό Αέριο – Προϋπολογισμός Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Με την ευκαιρία της κατάθεσης του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, θέλουμε να κάνουμε τα εξής σχόλια:

Η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, που ανάβει πράσινο φως για εξαγωγές Φυσικού Αερίου από το Ισραήλ, είναι μια σημαντική και καθοριστική απόφαση και για τα θέματα του κυπριακού Φυσικού Αερίου. Με την απόφαση αυτή, ενισχύεται ουσιαστικά η προοπτική για συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την εγκατάσταση ενεργειακού κέντρου στην Κύπρο, όσο και για άλλα επί μέρους ζητήματα όπως είναι η ενδιάμεση λύση έλευσης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο.

Ενόψει των πιο πάνω εξελίξεων επιβάλλεται η επίσπευση των προσπαθειών για κατάληξη σε μια συνολική διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ, χώρα που εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται ως κυρίαρχη επιλογή για μια ενεργειακή συνεργασία, χωρίς αυτό να αποκλείει εμπλοκή και άλλων δυνάμεων.

Το θέμα του χρόνου είναι καθοριστικός παράγοντας τόσο για τις προοπτικές αξιοποίησης του κυπριακού Φυσικού Αερίου, όσο και για την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου για έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να κλείσουν άμεσα και όλα τα ανοικτά ζητήματα που έχουν σχέση με τον τομέα της ενέργειας (Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής, Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, συμφωνίες με εμπλεκόμενες εταιρείες και χώρες, κλπ)