ΕΔΕΚ: Πρόταση για φοροαπαλλαγή του κουρέματος

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ν. Νικολαίδης κατέθεσε πρόταση νόμου για παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης για ζημιές εξαιτίας του κουρέματος των μη ασφαλισμένων καταθέσεων:

“Το ΚΣ ΕΔΕΚ συνεχίζει την προσπάθεια του για την απάμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από τις πρόνοιες του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης.

Μετά τις Προτάσεις Νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των δανειοληπτών γενικότερα, η ΕΔΕΚ κατάθεσε χτες στη Βουλή νέα Πρόταση Νόμου για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Είναι σε όλους γνωστές οι τεράστιες ζημιές που υπέστηκαν οι καταθέτες από το κούρεμα των μη ασφαλισμένων καταθέσεων που επέβαλε στη χώρα μας η Τρόικα. Το πλήγμα για τα νοικοκυριά είναι δυσβάσταχτο, για δε τις επιχειρήσεις μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία οι ζημιές στις ανασφάλιστες καταθέσεις δεν αφαιρούνται για σκοπούς φόρου. Επιπλέον οποιεσδήποτε φορολογικές ζημιές προκύπτουν μεταφέρονται μόνο στα επόμενα 5 φορολογικά χρόνια.

Γίνεται κατανοητό ότι αν οι ζημιές από τις ανασφάλιστες καταθέσεις επιτραπούν, τώρα, στο σύνολο τους για σκοπούς φόρου, τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια του προγράμματος (μέχρι το 2016), με αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν οι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί.

Προτείνουμε όπως οι ζημιές στις καταθέσεις επιτρέπονται για τα επόμενα 20 χρόνια, όμως σε καμιά χρονιά να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς φοροαπαλλαγής ποσό πέραν του 20% του φορολογητέου εισοδήματος (ώστε το 80% του φορολογητέου εισοδήματος να φορολογείται διασφαλίζοντας έτσι τα έσοδα του κράτους).

Αυτή η πρόταση έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτο, παραχωρείται ελάφρυνση στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στις ανασφάλιστες καταθέσεις τους. Δεύτερο, ενθαρρύνονται ξένες επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο τουλάχιστον μέχρι την περίοδο που θα χρησιμοποιηθούν όλες οι ζημιές για φορολογικούς σκοπούς.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ μέσα από τις Προτάσεις Νόμου που καταθέτει στοχεύει στην απορρόφηση, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Eurogroup, την κοινωνική προστασία και την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Αυτή την προσπάθεια μας δεσμευόμαστε να τη συνεχίσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, γιατί πρώτιστος μας στόχος είναι το καλό του τόπου και η στήριξη του λαού μας.