ΕΔΕΚ: Μέσα από διάλογο η μεταρρύθμιση στη Δ.Υ.

Ανακοίνωση του ΚΣ  ΕΔΕΚ αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Δημοσίας Υπηρεσίας:

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πρώτη φορά στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής το μεγάλο θέμα της μεταρρύθμισης και της αναδιοργάνωσης του Δημόσιου Τομέα. Το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν συμφωνίας με την Τρόικα, έχει αναθέσει σε ξένους εμπειρογνώμονες τη διεξαγωγή μελέτης για το συγκεκριμένο θέμα.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί εντούτοις δεν έχει δοθεί ούτε στους κοινωνικούς εταίρους, ούτε στα πολιτικά κόμματα. Το γεγονός ότι Κυβέρνηση μετρά ήδη δύο αποτυχημένους διορισμούς Επιτρόπων Μεταρρύθμισης και ο νεοδιορισθείς Επίτροπος Μεταρρύθμισης, χωρίς την οποιαδήποτε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα, με επιλεκτικές δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης έχει δημιουργήσει εργατική αναταραχή.

Θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις τόσο με τα κόμματα όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους γιατί τα θέματα που αγγίζει αυτή η μελέτη αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων: μισθολόγιο, ωράριο εργασίας, άδεια ασθενείας, άδειες μητρότητας, αργίες και η ετήσια άδεια ανάπαυσης.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά σημειώνουμε ότι τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. που τίθενται είναι στενά. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου ανέφερε στη Βουλή ότι οι εισηγήσεις και πιθανές τροποποιήσεις Νόμων θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2015 με πρόθεση να ψηφιστούν από την Βουλή μέχρι τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Διερωτόμαστε εάν για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα υπάρξει χρόνος για ουσιαστικό διάλογο προτού παρθούν αποφάσεις που επηρεάζουν τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων. Μας προβληματίζει επίσης ότι κοινωνικοί εταίροι έχουν ήδη εκφράσει επιφυλάξεις και ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο έχει διενεργηθεί η μελέτη και κατ’ επέκταση για τα πορίσματα και τις εισηγήσεις που γίνονται στη μελέτη αυτή.

Ως ΕΔΕΚ θα τοποθετηθούμε αφού εξετάσουμε το περιεχόμενο της μελέτης και ακούσουμε τις απόψεις όλων των πλευρών. Τονίζουμε εξ υπαρχής ότι δεν θα συναινέσουμε σε οποιανδήποτε συμφωνία μεταρρύθμισης ή αναδιοργάνωσης επηρεάζει τα εργαζομένους χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα. Αναμένουμε ότι τα θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και ειδικότερα τα εργασιακά κεκτημένα, για τα οποία γίνονται συγκεκριμένες εισηγήσεις στη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων και ότι ο βασικός πυρήνας των εργατικών δικαιωμάτων θα διατηρηθεί.