Εγκρίθηκε νέο σχέδιο προγραμμάτων

Ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, με σημερινή του απόφαση ενέκρινε νέο σχέδιο κρατικών ενισχύσεων με τίτλο «ΔΕΣΜΗ Προγραμμάτων για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία» του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, ύψους €3,5 εκατομμυρίων.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Εφόρου, το Σχέδιο συνιστά παράταση υφιστάμενου ομότιτλου σχεδίου που εφαρμόστηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Η παράταση του Σχεδίου για δωδεκάμηνη περίοδο, δηλαδή μέχρι 31/12/2014, αφού αξιολογήθηκε, κρίθηκε ως συμβατή με βάση τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων και της πολιτικής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου ανέρχεται σε €3,5 εκ., ενώ αναμένεται ότι τα ερευνητικά έργα και λοιπές δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Σχέδιο θα έχουν επιπρόσθετο προϋπολογισμό ως ιδιωτική συμμετοχή.

Το Σχέδιο στοχεύει στην προώθηση της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας μέσω της επιδότησης ερευνητικών έργων υψηλής ποιότητας και την ανάπτυξη του ερευνητικού δυναμικού, και επιδιώκει την προώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας σε διάφορους τομείς της κυπριακής κοινωνίας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.

Επισημαίνεται ότι οι ενισχύσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη και την Καινοτομία (Research & Development and Innovation aid) όχι μόνο επιτρέπονται (υπό ορισμένες προϋποθέσεις) αλλά και ενθαρρύνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εργαλείο για επίτευξη μακροπρόθεσμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Το υφιστάμενο Σχέδιο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ωστόσο, οι νέες προσκλήσεις που θα ανακοινωθούν με βάση το νέο Σχέδιο θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά με κρατικούς πόρους.