Εγκρίθηκε η επιτροπεία Συνεργατικής Κεντρικής από την επιτροπή οικονομικών

Ενέκρινε σήμερα το διορισμό της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κατά πλειοψηφία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Νικόλα Παπαδόπουλου.

Τα μέλη της Επιτροπείας όπως τα ενέκρινε η Επ. Οικονομικών είναι: Δημήτρης Θεοδότου, Γιώργος Χατζηνικόλα, Γιώργος Στροβολίδης, Γιώργος Κίττος, Λάμπρος Πιερή, Νικόλας Χατζηγιάννης, Πανίκος Πούρος, Χαραλάμπος Χριστοδουλίδης και Αθανάσιος Σταύρου.

Ερωτηθείς, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι τα κόμματα που τάχθηκαν εναντίον ήταν το ΑΚΕΛ και η Συμμαχία των Πολιτών.

«ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ τάσσονται υπέρ της εισήγησης του διορισμού των συγκεκριμένων μελών στην Επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε.
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν παρέστη στη συνεδρία.

«Το μόνο που οφείλουμε να σημειώσουμε είναι ότι μετά από διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ υπήρξε μια διαφοροποίηση στην αρχική σύνθεση που είχε σταλεί στην Επιτροπή, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε όπως μόνο δύο από τα προηγούμενα μέλη του Συμβουλίου της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας παραμείνουν», διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο κ. Ανδρέας Χαρίτου για να βοηθήσει στην προώθηση του διορισμού των υπολοίπων μελών αποφάσισε να αποχωρήσει και να αποσύρει τη δική του υποψηφιότητα».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η νέα Επιτροπεία «θα μπορέσει να καταρτίσει και να υλοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού και έτσι με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει στην προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης του τραπεζικού κυπριακού συστήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «ένας από τους λόγους που είχε ζητήσει το Υπουργείο Οικονομικών η απόφαση να παρθεί σήμερα, είναι ακριβώς ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει η Τρόικα στην Κύπρο και επομένως αυτή η εκκρεμότητα θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί».

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι έγινε «ένα πρώτο βήμα για την εγκατάσταση της διοίκησης του νέου συνεργατικού πιστωτικού συστήματος και θα ακολουθήσουν πολλά άλλα».

Πρώτα απ’ όλα, ανέφερε, «θα πρέπει στη συνέχεια να στελεχωθούν τα συμβούλια των επιμέρους 18 συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και να προωθηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος μετά από τη σημαντική ανακεφαλαιοποίηση, μέσω του δανείου που πήρε η χώρα μας».

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ εξέφρασε τη θέση ότι «πρέπει από τούδε και στο εξής όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο βαθμό που μας αναλογεί να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια γιατί η κοινή θέληση αντιλαμβανόμαστε ότι είναι να διατηρηθεί και να λειτουργήσει σωστά μέσα από πλήρη εξυγίανση το συνεργατικό πιστωτικό σύστημα».

Δεν ήταν επιθυμία δική μας, διευκρίνισε, «να υπάρξει αυτή η κατάληξη, ουσιαστικά με την κρατικοποίηση του συνεργατικού συστήματος». Ωστόσο, πρόσθεσε, «αφού υποχρεωθήκαμε να λειτουργήσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει το συνεργατικό κίνημα να τεθεί σε μια νέα βάση και να λειτουργήσει σωστά προς όφελος των συμφερόντων των μελών του, δηλαδή τελικά των καταθετών του».

Ενσυνείδητα απείχε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών από τη διαδικασία έγκρισης των μελών της Επιτροπείας, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του, Γιώργου Περδίκη.

«Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων δεν συμμετέχουμε και το έχουμε δηλώσει από την αρχή, σε αυτή τη διαδικασία της κομματικής τοποθέτησης μελών της Επιτροπείας του Συνεργατισμού», ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σ’ αυτές τις προτάσεις που μας έφερε η Κυβέρνηση πρόσωπα που συμμετείχαν σε προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία έχουν ευθύνη για την κατάσταση».

Παράλληλα, είπε ότι «φάνηκε από την αρχή και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι το κάθε κόμμα είχε τους δικούς του υποψήφιους, τα δικά του μέλη».
Εμείς, ξεκαθάρισε, «θέλουμε αυτή η κομματοκρατία να σταματήσει. Δεν θέλουμε μια Επιτροπεία του Συνεργατισμού, η οποία να καταρτίζεται από κομματικούς εκπροσώπους».

Ερωτηθείς κατά πόσο ζητήθηκε από τους Οικολόγους να δοθούν ονόματα, είπε ότι ούτε ζητήθηκε ούτε και θα δίνονταν αν είχε ζητηθεί.